Členovia Ztohoven, ktorí na pražský hrad vyvesili trenírky, sa postavili pred súd

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 14:28 • 2 min
Členovia Ztohoven, ktorí na pražský hrad vyvesili trenírky, sa postavili pred súd

PRAHA - Pred obvodným súdom pre Prahu 1 sa dnes začal proces s členmi umeleckej skupiny Ztohoven, ktorí vlani v septembri vyvesili na Pražskom hrade červené trenírky namiesto prezidentskej štandardy.

slovakia

left justify in out

Obžalovaní prišli na súd v divadelných kostýmoch a hneď na úvod jeden z nich obvinil sudkyňu z predpojatosti, keďže ju do funkcie vymenoval prezident ČR Miloš Zeman. Sudkyňa námietku obratom zamietla ako neopodstatnenú.


V priebehu pojednávania jeden z obvinených odovzdal sudkyni Šárky Šantorovej kus zvesenej prezidentskej štandardy, ktorú členovia skupiny odcudzili, rozstrihali a rozdali ľuďom.
Prvý obžalovaný Filip Crhák označil celý súd za veľké divadlo a odmietol vypovedať. Druhý člen skupiny, sochár Matěj Hájek, vo svojej výpovedi obhajoval zvesenie štandardy tradíciou českého kritického myslenia.


Na otázku sudkyne, kde sa nachádza odcudzená štandarda, uviedol: "Tá vlajka je v rukách občanov tejto krajiny". Skupina Ztohoven v pondelok oznámila, že rozstrihala štandardu na 1152 kúskov, ktoré rozdala občanom v Prahe alebo rozposlala po celej Českej republike.


Traja členovia Ztohoven prezlečení za kominárov vlani v septembri vyliezli po lešení na strechu Pražského hradu a vymenili prezidentskú štandardu za obrovské červené trenírky. Podľa vlastných slov chceli týmto skutkom vyjadriť kritický postoj voči prezidentovi Zemanovi, najmä voči jeho vulgárnym vyjadreniam a príklonu k diktátorským režimom. Podľa nich trenírky predstavovali "štandardu muža, ktorý sa nehanbí za nič". Polícia ich zhabala ihneď po zlezení zo strechy.


Podľa obžaloby trojica svojím počínaním spôsobila škodu vo výške 88.000 českých korún (3246 eur). K žalobe sa pripojila aj prezidentská kancelária, ktorá si nárokuje nemajetkovú ujmu vo výške 310.692 korún. Kvôli incidentu prišli o funkcie traja poprední činitelia zodpovední za bezpečnosť prezidenta a Pražského hradu.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies