V severovýchodnej časti Afriky trpia hladom milióny ľudí

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 17:30 • 2 min
V severovýchodnej časti Afriky trpia hladom milióny ľudí

ŽENEVA - Milióny ľudí v severovýchodnej časti Afriky sú zasiahnuté hladom a úsilie organizácií OSN pri pomoci týmto osobám je sťažené v dôsledku nedostatočnej finančnej podpory.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na Svetový potravinový program (WFP). Dominique Ferretti z WFP povedal, že 60 miliónov ľudí v v siedmich krajinách tejto oblasti ešte stále nevie, kde dostane svoje najbližšie jedlo, a 5,1 milióna detí vo veku do päť rokov trpí akútnou podvýživou. Situácia 83.000 ľudí v Somálsku a Južnom Sudáne je podľa Ferrettiho katastrofická a k potrave sa dostanú len niekoľkokrát za týždeň.

 

Obdobie dažďov v Etiópii, Keni a Somálsku má lepší priebeh, než sa očakávalo, to však nie je dostačujúce. Do tohto regiónu (Igad) patrí aj Džibutsko, Eritrea, Južný Sudán, Sudán a Uganda. Spúšťačmi krízy sú v niektorých oblastiach sucho, v iných záplavy, konflikty ako napríklad boj o moc v Sudáne, následky pandémie koronavírusu, výskyt eboly a cholery a vysoké ceny potravín, píše DPA.

 

Počet osôb postihnutých hladom vo východnej Afrike sa podľa WFP zvýšil z 26 miliónov v roku 2016 na 60 miliónov v roku 2022. Organizácie OSN potrebujú pre tento región viac peňazí. Prostriedky z dotácií pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v rozsahu 178 miliónov dolárov pokrývajú menej než 20 percent, uviedla Liesbeth Aelbrechtová z WHO. "Ukrajina bola vždy obilnicou pre Afriku a Blízky východ," povedal Ferretti. Rusko po začatí svojej invázie na Ukrajinu zablokovalo ukrajinské prístavy v Čiernom mori. Čiernomorská obilná iniciatíva (tzv. obilná dohoda) medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, vývoz ukrajinských obilnín umožňuje. Stále však hrozí, že táto dohoda nebude predĺžená, upozorňuje DPA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies