Robert Fico: Ropu odstavila Ukrajina, sankcie nefungujú

NETKY.SK • 9 August 2022, 18:45 • 2 min
Robert Fico: Ropu odstavila Ukrajina, sankcie nefungujú

BRATISLAVA - Správu, ktorá dnes otriasla celým Slovenskom, okomentoval aj predseda opozičnej strany SMER-SD.

slovakia

left justify in out

Rusko prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba obvykle dodáva zhruba 250 000 barelov ropy denne. Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty.

 

Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba. Ako sme vás však informovali, Ukrajina ešte 4. augusta zastavila dodávky ruskej ropy cez Družbu na Slovensko, do Maďarska a Čiech. 

 

Súvisiace: Moskva: Ukrajina zastavila tranzit ruskej ropy do Maďarska, Česka a Slovenska

 

img

 

Podľa oznámenia ukrajinskej strany, ropu zastavila, lebo jej neprišla platba od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transněft. Ten uviedol, že platba za augustový tranzit, ktorú v júli zaslal firme Ukrtransnafta, sa vrátila späť na jeho účet. Ukrajina v následnej reakcii svoje pôvodné vyhlásenie o tom, že platbu nedostala "poopravila" a odvolala sa na sankcie. Uviedla, že práve kvôli prijatému poslednému balíku protiruských sakncií zo strany EÚ, platbu nemohli akceptovať. 

 

img

 

Vyjadrenie Roberta Fica

 

„Nie Rusko, ale Ukrajina prerušila dodávky ropy na Slovensko cez južnú vetvu ropovodu Družba," uviedol predseda Smeru-SD v  reakcii na prerušenie dodávok ruskej ropy v utorok na sociálnej sieti. Ukrajina tak podľa neho splnila svoje hrozby z minulosti, že môže ako tranzitná krajina prerušiť dodávky energetických surovín do Európy.

 

Ďalej vo svojom stanovisku povedal: „Rusko zaplatilo za tranzit svojej ropy za mesiac august už v júli tohto roku, ale Ukrajina platbu neprijala. To, že ukrajinská strana odmietnutie platby odôvodnila sankciami Európskej únie voči Rusku, len potvrdzuje, že nefungujú.

 

„Nefungujú. Najviac poškodzujú také krajiny, ako je Slovensko," povedal. Ukrajina musela mať podľa expremiéra prerušenie dodávok ruskej ropy Západom posvätené."

 

Prečítajte si aj: Zelenskyj žiada, aby štáty EÚ Rusom zákázali vstup do svojich krajín



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona