Členovia moldavskej Demokratickej strany naliehavo opustili krajinu

NETKY.SK • 18 Jún 2019, 10:37 • 2 min
Členovia moldavskej Demokratickej strany naliehavo opustili krajinu

MOLDAVSKO – Šedý kardinál moldavskej politiky, hlavný patrón Demokratickej strany, ktorá bola v posledných rokoch pri moci, oligarcha Vladimír Plachotňuk opustil krajinu vo večerných hodinách dňa 14. júna. Do Istanbulu odletel na čiernom lietadle (za posledné dni sa viacerí pracovníci letiska v Kišiňove vyjadrili, že zahliadli súkromné lietadlo s neobvyklou tmavou farbou).

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa Plachotňuk nachádza už v USA. Moldavská demokratická strana vyhlásila, že odletel za svojou rodinou len na niekoľko dní.

 

Ako sa ukázalo, Plachotňuk bol jedným z prvých, ktorí opustili Moldavsko. Urobil tak hneď po rokovaniach, ktoré sa uskutočnili 14. júna v rámci stretnutia Národnej politickej rady Demokratickej strany, kde bolo rozhodnuté, že demokrati už viac vládnuť nebudú. Podľa moldavského prezidenta Igora Dodona, sa k moci v krajine dostali moldavská socialistická strana a blok ACUM pod vedením Maji Sandu, keď vytvorili aj spoločnú parlamentnú koalíciu. Tá získala väčšinu v legislatívnom zhromaždení.

 

Ďalekohliadnejšie následky pocítil Adrian Candu, podpredseda Demokratickej strany, bývalý poslanec parlamentu, príbuzný Plachotňuka a ten istý muž, ktorý počas abdikácie prezidenta, o ktorej rozhodol ústavný súd, podpísal všetky dekréty, ktoré Dodon odmietol schváliť. Pred dvoma dňami Candu odletel do Washingtonu v rámci tajnej návštevy. Táto informácia obletela svet až neskôr, ale o samotnom Canduovi odvtedy nikto nič nepočul.

 

Člen parlamentu Ilan Shor, ktorý je vyšetrovaný v prípade "krádeže miliardy" z bankového systému Moldavska, utiekol do Izraela. Bývalý premiér Jurij Leanca, podpredseda vlády a minister pre európsku integráciu, a taktiež známy svojou pro-rumunskou politikou, sa podľa miestnych zdrojov nachádza na dovolenke niekde v zahraničí.

 

To znamená, že vedeniu Demokratickej strany Moldavska sa podarilo utiecť z krajiny.  Odniesli so sebou veľké sumy peňazí a dokumenty týkajúce sa krádeže miliardy, ako aj nelegálnych privatizácií a schém. Nová vláda sa však zaviazala, že ich dostane.   

 

Očakáva sa, že odchod politikov a podnikateľov spojených s Demokratickou stranou a oligarchom Vladimírom Plachotňukom z Moldavska sa nezastaví ani v najbližších dňoch, či hodinách. Za posledné dni opustilo krajinu veľa významných politických a podnikateľských činiteľov.

 

Moldavská premiérka Maia Sandu medzitým požiadala, aby všetci sudcovia ústavného súdu, "ak majú aspoň štipku dôstojnosti a rešpektu voči Ústave a občanom," odstúpili. Prezident Dodon pred istým časom opakovane uvádzal potrebu "reformovať" ústavný súd, ktorý v posledných rokoch jednoznačne podporoval Plachotňuka a Demokratickú stranu na úkor ústavných noriem.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies