Čínsky Wu-chan zrušil karanténu, tisíce ľudí tak mohlo opustiť epicentrum nákazy

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 16:21 • 2 min
Čínsky Wu-chan zrušil karanténu, tisíce ľudí tak mohlo opustiť epicentrum nákazy

ČÍNA - Zatiaľ čo zvyšok sveta, a predovšetkým Európa a Sev. Amerika, bojuje proti COVID-19, v epicentre nákazy sa už pomaly rušia tie najprísnejšie obmedzenia. Trvali takmer 80 dní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Model pre iné štáty 

Čínsky Wu-chan zrušil v priebehu dnešného dňa po 76 dňoch prísne obmedzenia, ktoré tam platili, a desaťtisíce ľudí ihneď nastúpili do vlakov a lietadiel, aby mesto opustili. Tamojšie bezprecedentné opatrenia sa stali modelom pre mnohé štáty snažiace sa o zastavenie šírenia koronavírusu.

 

img

 

Nový experiment
Ukončením obmedzení sa však jedenásťmiliónová metropola púšťa do nového experimentu: pokračovať v podnikaní a bežnom živote a zároveň zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. Obyvatelia už smú svoje domovy opustiť bez osobitného povolenia, pokiaľ povinná sledovacia aplikácia na ich smartfónoch ukazuje, že sú zdraví a že sa v poslednej dobe nestretli s nikým, u koho vírus potvrdili.

 

Odrezaná od sveta 

Hlavné mesto provincie Chu-pej bolo prvotným epicentrom súčasnej pandémie. Čína 23. januára prekvapila svet, keď zakázala ľuďom opustiť Wu-chan a toto opatrenie v nasledujúcich dňoch rozšírila na väčšinu územia provincie. Nepremávali tam vlaky ani lietadlá, na cestách vedúcich do tejto centrálnej čínskej provincie vznikli kontrolné stanovištia.

 

img

 

Pod kontrolu vďaka opatreniam 
Vláda pristúpila k razantným opatreniam v čase, keď sa nový koronavírus začal šíriť do ostatných oblastí Číny i sveta. Vírus vyčíňal vo Wu-chane a okolitých mestách celé týždne, postupne sa ho však podarilo dostať pod kontrolu. Podľa oficiálnych údajov sa ním v Číne nakazilo takmer 82-tisíc ľudí a vyše 3 300 osôb mu podľahlo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies