Ministerstvo vnútra skontrolovalo správy o financovaní kampane strán

NETKY.SK • 10 Máj 2020, 11:20 • 2 min
Ministerstvo vnútra skontrolovalo správy o financovaní kampane strán

Ministerstvo vnútra skontrolovalo všetky predložené záverečné správy o financovaní volebnej kampane strán a hnutí, ktoré kandidovali v parlamentných voľbách. Konanie nezačalo vo veci pravidiel financovania kampane voči žiadnej strane. Rezort prešetril aj podnet na Smer-SD, podľa výsledkov strana neprekročila stanovený limit na kampaň.

slovakia

left justify in out

Strana Smer-SD neprekročila limit

Ministerstvo podľa vlastných slov riešilo jeden podnet na možné porušenie zákona o volebnej kampani pre podozrenie z prekročenia limitu výdavkov. "MV požiadalo politickú stranu Smer-SD o poskytnutie vysvetlenia k uvedenej veci," priblížilo. Z predložených podkladov podľa jeho slov vyplynulo, že strana neprekročila zákonom stanovený limit na volebnú kampaň.

 

Vyšetrovanie ešte prebieha

Po kontrole správ ministerstvo požiadalo strany o vysvetlenie zistených nezrovnalostí v sume debetných platobných transakcií vykonaných z osobitného platobného účtu a nákladov na kampaň v záverečných správach. "U niektorých politických strán kontrola, resp. vysvetlenie nezrovnalostí, ešte nie je ukončené," dodal rezort.

 

Hlavné dôvody kontroly

Dôvody, ktoré strany uviedli a ktoré vyplynuli z predložených dokladov, boli podľa slov rezortu najmä duplicitne uhradené faktúry, mylné platby, nespotrebovaný rozdiel výberu v hotovosti a reálne uhradených nákladov, rozdiel medzi výškou preddavkovej faktúry a vyúčtovacej faktúry a započítanie záväzkov, ktoré v čase predkladania záverečných správ ešte neboli uhradené a ich úhrada prebieha.

 

Dokumenty nájdete aj na internete

"Na základe deklarovaných skutočností niektoré politické strany predložili opravené záverečné správy, ktoré MV SR prezverejnilo na svojom webovom sídle," doplnilo ministerstvo. S finančnými prostriedkami na transparentných účtoch, ktoré subjekty nepoužili na volebnú kampaň, nemožno podľa zákona nakladať ešte 90 dní po vyhlásení výsledkov volieb, a to do 29. mája 2020. Rovnako s nimi nesmú nakladať ani počas prípadného konania vo veci porušenia pravidiel financovania volebnej kampane.

 

Neuhradené faktúry stále možno uhradiť

"V tejto lehote nemožno osobitný účet ani zrušiť, vkladať naň finančné prostriedky, a tiež z osobitného účtu nie je možné prevádzať finančné prostriedky," zdôraznilo MV s tým, že ak subjektom ostali neuhradené faktúry, môžu svoje záväzky z účtu uhradiť. Finančné prostriedky môžu z osobitného účtu previesť len z dôvodu potreby vykonania úhrady na volebnú kampaň.

 

Koľko mohli strany na kampane minúť?

Na kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do tohto limitu sa rátajú aj náklady, ktoré strana minula na svoju propagáciu v čase 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, čiže od 9. mája do 4. novembra 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona