Čínska armádna zvýši rozpočet o 10 percent

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 15:55 • 2 min
Čínska armádna zvýši rozpočet o 10 percent

PEKING - Čínsky armádny rozpočet sa napriek spomaľovaniu hospodárskeho rastu v nadchádzajúcom roku zvýši o približne 10 percent a bude tak dosahovať v prepočte asi 130 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala hovorkyňa tamojšieho zákonodarného zboru, ktorý má zvýšenie odsúhlasiť vo štvrtok na úvod svojho zasadnutia. Navrhovaný skok je o niečo menší ako v uplynulom roku, dvojciferné číslo však Peking uvádza už piatykrát po sebe. Rozpočet napriek tomu stále nedosahuje ani tretinu medziročných výdavkov na ozbrojené sily v USA, ktoré majú najnovšie stúpnuť až na 534 miliárd dolárov (478 mld. eur). Americké ministerstvo obrany a iné subjekty však odhadujú, že Čína v skutočnosti vynaloží o 40 až 50 percent viac, keďže v pláne sa nespomínajú peniaze na dovoz technicky vyspelých zbraní, výskum a vývoj alebo iné dôležité programy.

 

Peking podobne ako v uplynulých rokoch zdôrazňuje, že naďalej presadzuje riešenie sporov prostredníctvom rokovaní, a jeho 2,3-miliónová armáda plní len obranné účely. Medzi Čínou a susednými krajinami sa však v poslednom období vyostrujú spory o kontrolu nad niektorými súostroviami a námornými trasami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies