Čína sa angažuje v globálnom úsilí o etiku a riadenie umelej inteligencie s cieľom priniesť prospech pre celé ľudstvo

NETKY.SK • 7 Február 2024, 14:10 • 2 min
Čína sa angažuje v globálnom úsilí o etiku a riadenie umelej inteligencie s cieľom priniesť prospech pre celé ľudstvo

KRANJ, Slovinsko - Čína je ochotná podieľať sa na celosvetovom úsilí o podporu etiky a riadenia umelej inteligencie (AI), aby z nej malo prospech celé ľudstvo. Uviedol čínsky zástupca na fóre Organizácie Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Zástupca čínskeho ministra školstva Wang Jiayi to uviedol na druhom globálnom fóre o etike umelej inteligenciePlány riadenia AI, ktoré navrhli rôzne krajiny, odrážajú ich praktické skúsenosti a môžu byť základom pre dosiahnutie celosvetového konsenzu a spoločné vypracovanie globálnych plánov riadenia.

"Čína je tiež ochotná načúvať všetkým stranám, komunikovať, vymieňať si názory a pragmaticky spolupracovať v oblasti globálnej AI, spoločne budovať otvorený, spravodlivý a účinný mechanizmus riadenia a podporovať AI v prospech celého ľudstva," dodal Wang. Na fóre s názvom "Zmena prostredia riadenia umelej inteligencie" sa zúčastnilo viac ako 600 zástupcov vlád, medzinárodných organizácií, akademických a výskumných inštitúcií, mimovládnych organizácií a podnikov zo 67 krajín.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa UNESCO pre sociálne a humanitné vedy Gabriela Ramosová uviedla, že Čína nielenže sformulovala sériu opatrení a zákonov na reguláciu umelej inteligencie, ale aktívne sa podieľa aj na medzinárodnom úsilí zameranom na riešenie negatívnych stránok technológií umelej inteligencie s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky pre ľudí.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová vo svojom úvodnom prejave zdôraznila význam medzinárodnej spolupráce v novom kontexte klimatických zmien a digitálnej revolúcie. "Otázkou pre nás všetkých je, či budeme aktívnymi účastníkmi alebo len pozorovateľmi tejto revolúcie a ako ju nasmerujeme v prospech nás všetkých," povedala.

Slovinská ministerka pre digitálnu transformáciu Emilija Stojmenová Duhová vyjadrila presvedčenie, že všetci účastníci majú "motiváciu, silu, vedomosti a zodpovednosť rozvíjať umelú inteligenciu, ktorá bude pracovať pre dobro ľudí".

V rámci tohto fóra UNESCO v spolupráci s Inštitútom Alana Turinga a Medzinárodnou telekomunikačnou úniou otvorilo globálne stredisko pre etiku umelej inteligencie. Observatórium bude mať prístup k správam o pripravenosti na AI a analýzam osvedčených postupov, a zároveň bude slúžiť ako centrum poznatkov o etike a riadení AI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj, Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies