Prezidentka Vetovala návrh na predĺženie moratória na prieskumy

NETKY.SK • 6 November 2019, 21:18 • 2 min
Prezidentka Vetovala návrh na predĺženie moratória na prieskumy

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami.

slovakia

left justify in out

Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR. Povedala to na stredajšom tlačovom brífingu.

 

"Som presvedčená o tom, a to bol aj dôvod vetovania príslušného ustanovenia, že je v rozpore s viacerými právami garantovanými Ústavou SR," zdôraznila prezidentka v súvislosti s novelou zákona o volebnej kampani, ktorá počítala s predĺžením volebného moratória na prieskumy, ktorá zmenu zahŕňa.

 

Hlava štátu si myslí, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií. Dodala, že podľa nej potláča politickú súťaž a je aj v rozpore s princípom právnej istoty.

 

Ak sa parlament nestotožní s jej pripomienkami a prelomí jej veto, využije svoje oprávnenie a podá návrh na Ústavný súd.

"Zároveň požiadam Ústavný súd, aby pozastavil účinnosť tohto ustanovenia," zdôraznila.

 

 

Čaputová vysvetlila, že podpísanie zákona by nebol správny krok. "Bolo by možné ho akoby podpísať a rovno ho poslať na Ústavný súd. Nemyslím si, že by to bol správny krok. Podpis prezidentky republiky pod zákonom znamená akceptáciu toho znenia a stotožnenie sa s jeho obsahom," povedala s tým, že sa s návrhom nestotožňuje a vidí v ňom rozpor s ústavou.

 

Na otázku, či má dôveru v ÚS, odpovedala, že ju chce mať. "Viem, že teraz čelíme procesu, dúfam, že sebaočisty justičných orgánov, osobitne. Ale viem, že v justičných orgánoch pracujú aj ľudia, ktorí sú schopní a hodnotovo správne nastavení," tvrdí prezidentka.

 

Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani. Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. Zákon prešiel hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS a niekoľkých ďalších poslancov. Opozícia a väčšina klubu Mosta-Híd bola proti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies