Aj takto chcú poslankyne prispieť k tomu, aby v pitnej vode neboli škodlivé látky

NETKY.SK • 22 September 2020, 19:49 • 2 min
Aj takto chcú poslankyne prispieť k tomu, aby v pitnej vode neboli škodlivé látky

Národná rada (NR) SR rieši aj kvalitu pitnej vody cez novelu zákona o ochrane spotrebiteľa.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Z nej by vyplývalo, že dodávatelia vody by po mohli dostať povinnosť dať ľuďom úplnú analýzu vody. A to aspoň raz za rok.

 

Novelu z dielne poslankýň SaS v utorok poslanci posunuli do druhého čítania. "Cieľom návrhu zákona je reagovať na niektoré kauzy znečistenia pitnej vody, zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o kvalite odoberanej pitnej vody a zvýšiť tak celospoločenskú kontrolu nad kvalitou vody určenej pre ľudskú spotrebu," odôvodňujú v priloženej správe.
 

 

Ak je teda predmetom zmluvy dodávka pitnej vody, za hlavné vlastnosti oznamované podľa zákona sa považuje najmenej jedna samostatná úplná analýza dodávanej vody na zdroji. Tá by mala byť v takom rozsahu, ako to stanovuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. Súčasťou by boli aj porovnania limitných hodnôt ukazovateľov kvality.

 

Poslankyne sa nazdávajú, že o kvalite pitnej vody sa čiastkovo verejnosť dozvedá až vtedy, keď konal úrad verejného zdravotníctva. Chcú však zabrániť dlhodobej možnosti pitia znečistenej vody. Poukázali na viacero káuz znečistenia podzemnej vody na Žitnom ostrove.

 

 

Ľudia si nechávajú vypracovať analýzy vody, no teraz neexistuje povinnosť zisťovať aj prítomnosť atrazínu či ďalších nebezpečných látok. Podľa poslankýň Jarmily Halgašovej, Jany Bittó Cigánikovej a Anny Zemanovej ide o systémovú chybu v monitoringu a o neinformovanosť obyvateľstva. Toto je podľa nich potrebné odstrániť.

 

Aktuálna právna úprava a vyhláška ministerstva zdravotníctva síce hovorí o dvoch možnostiach vykonania analýzy – minimálnej a úplnej. Podľa poslankýň sa však reálne robí len prvý typ. Tu nedochádza k zisťovaniu prítomnosti atrazínu či iných škodlivých chemických látok. Účinnosť novely by mohla byť od 1. januára 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona