Čína poprela správy o svojich údajných špionážnych aktivitách na Kube

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 14:30 • 2 min
Čína poprela správy o svojich údajných špionážnych aktivitách na Kube

PEKING - Čína v pondelok poprela obvinenia, že používa Kubu ako svoju špionážnu základňu. Americkú vládu a médiá kritizovala za zverejňovanie nekonzistentných informácií.

slovakia

left justify in out

Čína v pondelok poprela obvinenia, že používa Kubu ako svoju špionážnu základňu. Americkú vládu a médiá kritizovala za zverejňovanie nekonzistentných informácií. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

 

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin označil údajné špionážne aktivity Číny na Kube za nepravdivé informácie. "V uplynulých dvoch dňoch sme videli, ako americká vláda a médiá zverejňujú obrovské množstvo nekonzistentných informácií... Je to prejav protirečivých Spojených štátov," uviedol Wang. Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády cez víkend pre agentúru AP uviedol, že Čína vykonáva špionážne aktivity z Kuby a prinajmenšom od roku 2019 tam prevádzkuje špionážnu základňu. O nových špionážnych aktivitách Číny na Kube minulý týždeň informoval aj denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa tiež odvolával na predstaviteľov amerických úradov. Námestník kubánskeho ministra zahraničných vecí Carlos Fernández de Cossio označil medializované správy za americké výmysly, ktoré majú odôvodniť desaťročia trvajúceho ekonomického embarga uvaleného na Kubu. Dodal, že Kuba odmieta akúkoľvek zahraničnú vojenskú prítomnosť v Latinskej Amerike a v Karibiku. Hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) vo štvrtok označil informácie denníka WSJ za nepresné. Dodal však, že Washington má "skutočné obavy" súvisiace so vzťahmi Číny a Kuby a pozorne ich monitoruje. Spojené štáty podľa Wanga nemajú šancu vraziť klin medzi Čínu a Kubu. "Sme úprimnými priateľmi," povedal Wang.

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa podľa médií tento týždeň pripravuje na návštevu Číny. Svoju februárovú plánovanú návštevu v Číne šéf americkej diplomacie zrušil po tom, ako bol nad Spojenými štátmi zostrelený údajný špionážny čínsky balón. Wang uviedol, že nemá žiadne informácie o Blinkenovej návšteve. V prípade jej uskutočnenia by išlo o prvú návštevu amerického ministra zahraničných vecí v Číne za uplynulých päť rokov, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies