Pokiaľ ste v strese, pobyt v prírode je tým správnym riešením

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 17:58 • 2 min
Pokiaľ ste v strese, pobyt v prírode je tým správnym riešením

BRATISLAVA – Pobyt na čerstvom vzduchu, aj keď len na pár desiatok minút, dokáže na naše telo pôsobiť priam antistresovo. Určite poznáte tie dni, keď musíte sedieť celý deň v práci a zrazu vyjdete z budovy, ovanie vás vietor a vy sa razom preberiete. Podobne to majú aj študenti pred skúškami. Preto nie je nikdy na škodu dať si od učenia oddych, a ísť aspoň na pár minút von. Dokazuje to dokonca aj výskum publikovaný vo Frontiers in Psychology, ktorý opisuje, že čerstvý vzduch dokáže pôsobiť na naše telo ako životabudič.

slovakia

left justify in out

Účastníci výskumu mali robiť čokoľvek, no podmienka bola aby sa to odohrávalo na čerstvom vzduchu. Samozrejme sa to muselo uskutočňovať v pravidelných intervaloch. Teda účastníci museli dodržiavať harmonogram na ktorom stálo, aby sa zdržiavali vonku, najlepšie niekde v prírode, po dobu minimálne 10 minút, trikrát do týždňa. Schválne tu spomíname prírodu, pretože rušná cesta plná dymu od automobilov nevplýva vôbec upokojujúco. Tento proces museli dodržiavať 8 týždňov. Vedci dokonca túto aktivitu pomenovali ako "prírodný liek".

 

img

 

Nešlo v nej o fyzickú aktivitu. Tento čas mohli pokojne venovať aj sedeniu v tráve, alebo len ľahkej prechádzke. V prvom rade sa vedci sústredili na to, ako pobyt na čerstvom vzduchu vplýva na náš organizmus. Účastníkom sa pred "povinnou" aktivitou zmerala hladina stresu, a rovnako tak aj po pobyte v prírode. Výsledky boli zaujímavé, ale v konečnom dôsledku sa dali aj očakávať. Už dlho sa vedelo, že príroda pôsobí na naše telo antistresovo, no ešte nebolo objasnené, aký dlhý čas by sme v nej mali pobudnúť, aby to prinieslo svoj efekt. Teda až doteraz.

 

img

 

Výskum dokázal, že najideálnejší čas, ktorý by sme mali v prírode stráviť, je minimálne dvadsať až tridsať minút. No dôležitý nie je len čas. Počas tejto polhodiny by sme sa mali čo najviac upokojiť a najlepšie buď sedieť, alebo zvoliť pomalú chôdzu. Naša myseľ sa najlepšie upokojí vtedy, keď si začneme v tom tichu bez áut lepšie všímať svet okolo seba.   

 

img

 

Rada na záver je asi jasná. Pokiaľ celý deň pracujete alebo sa učíte, skúste po pár hodinách vybehnúť aspoň na 10 minút von. Sami zbadáte, čo to s vašim telom spraví. Mozog si oddýchne a telo sa nadýcha lepšieho vzduchu. Nezaručujeme, že práca alebo učenie vám už potom pôjde ľahšie, ale 10-timi minútami od kníh a počítačov nič nestratíte. Samozrejme odporúčame aj víkendové výlety do prírody, ktorými telu jedine prospievate.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies