Rusko plánuje napojiť jadrovú elektráreň

NETKY.SK • 10 August 2022, 7:12 • 2 min
Rusko plánuje napojiť jadrovú elektráreň

KYJEV – Ruské sily, okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a Ruskom je okupovaná už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Za uplynulých niekoľko týždňov sa stala terčom ostreľovania, z čoho sa Rusko i Ukrajina navzájom obviňujú.

 

     

„Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť,“ povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.
      

„Aby ste to urobili, musíte najskôr poškodiť elektrické vedenie závodu napojené na ukrajinskú energetickú sústavu. Od 7. do 9. augusta už Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce,“ dodal.

 

      

„Pri odpojení poslednej výrobnej linky budú zariadenie poháňať generátory na naftu. Všetko potom bude závisieť od ich spoľahlivosti a zásob paliva,“ upozornil ďalej Kotin. Elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko Krymského polostrova, má 6 z 15 ukrajinských reaktorov, ktoré sú schopné zásobovať energiou štyri milióny domácností, píše AFP.

      

Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby varovala pred „veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy“.

 

Možno vás zaujme: USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na odmínovanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona