Čína pokračuje vo vojenskom cvičení v okolí Taiwanu, ktoré zahŕňa aj paľbu ostrou muníciou. Európska únia reaguje!

NETKY.SK • 4 August 2022, 09:44 • 2 min
Čína pokračuje vo vojenskom cvičení v okolí Taiwanu, ktoré zahŕňa aj paľbu ostrou muníciou. Európska únia reaguje!

PHNOM PÉNH/ TCHAJ PEJ - Čínska armáda začala vo štvrtok vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Čína tieto manévre usporiadala iba deň po tom, čo predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia.

slovakia

left justify in out

Čínska štátna televízia CCTV oznámila, že manévre sa začali o 12.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a potrvajú až do nedele. Cvičenia budú zahŕňať aj paľbu ostrou muníciou. Reportér agentúry AFP krátko po ich začiatku informoval, že čínska armáda odpálila v Taiwanskom prielive niekoľko projektilov. Tá neskôr vo vyhlásení uviedla, že zasiahli presne určené oblasti vo východnej časti Taiwanského prielivu.

 

Z domova: ÚRSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

 

img

 

Podľa taiwanských predstaviteľov tieto manévre porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu.

Taiwan okrem toho vo štvrtok informoval, že nad jeho súostrovím Ťin-men preleteli neidentifikované stroje, pravdepodobne drony. Taiwanská armáda použila na ich odohnanie svetlice.

 

Zo sveta: Jednotky mierovej misie KFOR sú pripravené zasiahnuť v Kosove

 

img

 

Reakcia Európskej únie

 

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell toto plánované vojenské cvičenie čínskej armády v okolí Taiwanu ostro odsúdil.

 

„Neexistuje žiadne opodstatnenie na to, použiť návštevu (Pelosiovej) ako zámienku na agresívne vojenské aktivity v Taiwanskom prielive. Pre zákonodarcov z našich krajín je medzinárodné cestovanie normálne a rutinné," uviedol Borrel na Twitteri.


Josep Borell sa v súčasnosti nachádza v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Ministri 10-členného združenia ASEAN pritom k tejto záležitosti taktiež vydali spoločné vyhlásenie. Uviedli v ňom, že súčasná situácia v Taiwanskom prielive môže viesť k „destabilizácii regiónu a v konečnom dôsledku tiež k vážnej konfrontácii, otvorenému konfliktu a nepredvídateľným dôsledkom."

 

Najnovšie: Juraj Krúpa: Vojna na Ukrajine je horšia ako zvýšenie cien

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies