V lekárňach chýbajú najmä antibiotiká či lieky pre deti

NETKY.SK • 18 Január 2023, 16:00 • 2 min
V lekárňach chýbajú najmä antibiotiká či lieky pre deti

BRATISLAVA - V lekárňach aktuálne chýbajú najmä antibiotiká, lieky proti bolesti či zápalu a lieky určené pre najmenšie deti. Uviedla to viceprezidentka Slovenskej lekárenskej komory (SLeK) Miroslava Snopková.

slovakia

left justify in out

"Čo v súčasnosti najviac rezonuje sú lieky, ktoré obsahujú antibiotiká, lieky proti bolesti, proti zápalu a najmä lieky, ktoré sú určené pre najmenšie deti. To znamená liekové formy, ako sú suspenzie, sirupy alebo čapíky," priblížila. Príčinou je podľa SLeK zhoda viacerých okolností. "Na jednej strane je obdobie v roku, keď je najvyššia chorobnosť a prudko stúpajú respiračné ochorenia. Tie sa týkajú najčastejšie zraniteľnej populácie, čiže aj malých detí. Zároveň chýbajú niektoré liečivá, ktoré sa používajú na výrobu týchto liekov," vysvetlila viceprezidentka.

 

Zdôraznila, že problém s nedostatkom evidujú aj iné krajiny, a to vo všetkých skupinách liekov. "Či už sú to lieky na tráviaci systém, nervový systém, hormonálny systém a tak ďalej," ozrejmila. Do istej miery by sa podľa Snopkovej situácia mohla stabilizovať s príchodom lepšieho počasia. "To pomáha zabraňovať šíreniu respiračných ochorení. To je jeden faktor, ktorý by mohol prispieť k tomu, že situácia sa zastabilizuje, ale z pohľadu, že nebude dopyt zo strany spotrebiteľa," priblížila. Samotnú situáciu na trhu je podľa nej ťažko predpovedať. "My vychádzame z toho, aké informácie máme od výrobcov a nedá sa to paušalizovať, že by sme povedali, že sa to zlepší o mesiac, o dva," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies