Čína chce sprísniť monitorovanie a vyšetrovanie vlastných občanov ale i cudzincov v zahraničí

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 09:33 • 2 min
Čína chce sprísniť monitorovanie a vyšetrovanie vlastných občanov ale i cudzincov v zahraničí

PEKING - Čínske tajné služby budú mať širšie právomoci na monitorovanie a vyšetrovanie cudzincov i vlastných občanov v zahraničí, ak čínski zákonodarcovia schvália legislatívny návrh nanovo kodifikujúci činnosť rozsiahleho bezpečnostného aparátu Pekingu, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Čínska vláda za prezidenta Si Ťin-pchinga sa už niekoľko rokov snaží v mene národnej bezpečnosti a boja proti terorizmu rozšíriť a právne ošetriť právomoci tajných služieb. Tieto kroky však vyvolávajú obavy americkej vlády a ľudskoprávnych skupín, ktoré tvrdia, že nové právomoci by mohli byť zneužité na potláčanie politického disentu, umlčiavanie zahraničných organizácií pôsobiacich v krajine a donucovanie technologických spoločností poskytovať čínskej vláde citlivé informácie.

 

Koalícia obchodných skupín z Británie, Japonska, USA a iných krajín vyzvala tento týždeň Čínu, aby odložila implementáciu nedávno prijatého zákona o kybernetickej bezpečnosti. Predstavitelia týchto štátov varovali, že by to mohlo ohroziť záväzky Pekingu ohľadom voľného obchodu. Čínske úrady totiž trvajú na prísnej kontrole údajov, ktorá je podľa nich nevyhnutná na prevenciu terorizmu a protivládnych aktivít.

 

Najnovší návrh zákona by úradom umožnil využívať elektronické sledovanie a konfiškovať vozidlá a nehnuteľný majetok. Daná legislatíva zároveň požaduje v rámci tajných operácií spoluprácu na všetkých úrovniach čínskej spoločnosti vrátane armády, verejných inštitúcií i samotných občanov.

 

Pekinské úrady začali v apríli ponúkať peňažnú odmenu vo výške pol milióna jüanov (v prepočte 72.500 dolárov) pre ľudí, ktorí príslušným orgánom nahlásia alebo udajú cudzích špiónov. Navrhovaný zákon ráta s finančnými odmenami za "významný prínos" pre aktivity tajných služieb už na celoštátnej úrovni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies