Cichanovská neplánuje ustúpiť, Bielorusi v zahraničí protestovali proti Lukašenkovi

NETKY.SK • 30 Máj 2021, 10:59 • 2 min
Cichanovská neplánuje ustúpiť, Bielorusi v zahraničí protestovali proti Lukašenkovi

VILNIUS - Bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská sľúbila, že bude pokračovať v boji proti režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

„Sme tu dnes, aby sme vyjadrili naše odhodlanie pokračovať v boji za slobodu. Neustúpime,“ uviedla na sobotňajšom zhromaždení asi 150 demonštrantov v litovskom Vilniuse, kam sa musela uchýliť po vlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré vyvolali masívne protesty.

 

img

Jej vlasť v súvislosti s minulotýždňovým presmerovaním lietadla spoločnosti Ryanair do bieloruskej metropoly Minsk, po ktorom zadržali novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, čelí veľkej medzinárodnej kritike i sankciám zo strany Európskej únie. Patrí medzi ne aj zákaz pre bieloruské spoločnosti využívať vzdušný priestor a letiská 27 členských štátov EÚ. Vedúci predstavitelia Európskej únie tiež vyzvali všetkých dopravcov so sídlom v únii, aby sa vyhli preletom nad Bieloruskom.

 

Možno vás bude zaujímať: EÚ chce pomôcť demokratickej časti Bieloruska sumou 3 miliárd eur

Okrem Litvy utieklo mnoho ohrozených Bielorusov aj na Ukrajinu. Asi stovka z nich sa v sobotu zhromaždila v Kyjeve, aby odsúdila Lukašenkovo konanie. „Z Bieloruska sa postupne stáva Severná Kórea,“ uviedol demonštrant v Kyjeve Sergej Buľba.

 

img

Pratasevič a Sapegová minulú nedeľu leteli z gréckych Atén do litovského Vilniusu, keď Bielorusko upozornilo posádku letu na potenciálnu bezpečnostnú hrozbu na palube a lietadlo dostalo pokyny na odklon na najbližšie letisko - Minsk. Lietadlo bolo v skutočnosti bližšie Vilniusu ako Minsku a do bieloruského hlavného mesta ho sprevádzala stíhačka. Stroj po pristátí prehľadali, no žiadnu bombu nenašli.

 

img

 

Prečítajte si: EÚ chce oslabiť Lukašenkov vplyv ďalšími sankciami

Mnohí pozorovatelia upozorňujú, že Lukašenko sa stáva ľahkou korisťou Moskvy, ktorá čoraz väčšiu izoláciu Bieloruska od zvyšku Európy môže využiť pre užšiu integráciu s Minskom. Lukašenko sa v uplynulých dvoch dňoch stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorí mu vyjadril podporu a kritiku Západu v súvislosti s odklonom letu označil ako „citové výlevy“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies