Minister Raši: Trenčín bude v roku 2026 mať titul Európske hlavné mesto kultúry a my mu s touto náročnou výzvou pomôžeme

NETKY.SK • 12 December 2023, 16:55 • 2 min
Minister Raši: Trenčín bude v roku 2026 mať titul Európske hlavné mesto kultúry a my mu s touto náročnou výzvou pomôžeme

BRATISLAVA - Mesto Trenčín čaká v roku 2026 významná reprezentácia – stane sa Európskym hlavným mestom kultúry. Ministerstvo investícií mu s náročnými prípravami pomôže. Na tento účel pôjde až 34 miliónov eur z nových eurofondov.

slovakia

left justify in out

„Trenčín bude Európske hlavné mesto kultúry ako druhé slovenské mesto v histórii. Prvým boli Košice práve v čase, keď som bol primátorom. Vďaka Európskemu hlavnému mestu kultúry sa nám z Košíc podarilo urobiť skutočnú metropolu, ktorú viaceré zahraničné médiá zaradili medzi TOP 10 európskych metropol, ktoré sa oplatí navštíviť,“ povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

 

Trenčín má teda príležitosť stať sa naším druhým takýmto úspešným mestom. Prípravy na veľký reprezentačný moment sú v plnom prúde a k dielu priloží pomocnú ruku i Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

 

Z Programu Slovensko 2021 – 2027 bola vyhlásená ďalšia výzva, ktorá je určená práve na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026. „Ďakujem Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a pánovi ministrovi Richardovi Rašimu za vyhlásenie výzvy a pomoc, aby sme dokázali zrealizovať všetko, čo nás čaká. Mám radosť aj preto, že pán minister Raši bol primátorom Košíc práve v čase, keď boli Európskym hlavným mestom kultúry,“ povedal primátor Trenčína Richard Rybníček.

Podpora viac ako 34 miliónov eur z nových eurofondov prinesie Trenčanom ako i návštevníkom tohto očarujúceho krajského mesta na Považí lepšie využívanie kultúrnych pamiatok, viac možností na voľnočasové aktivity, ale i krajšie verejné priestranstvá a podobne. „Ideme riešiť napríklad dokončenie pešej zóny za 8 miliónov eur, ale vlajkovou loďou projektu a tejto výzvy je rekonštrukcia a premena starého železničného mosta na tzv. Zelený most, z ktorého ideme urobiť ulicu,“ predstavil zámery mesta Rybníček.

 

Výzva tematicky spadá pod prioritu 5P1 Moderné regióny, opatrenie: Európske hlavné mesto kultúry 2026 a je vyhlásená v rámci tzv. Integrovaných územných investícií. To znamená, že bola spracovaná v úzkej spolupráci s regiónmi, ktoré si priamo v území sami pripravujú a strategicky vyberajú projektové zámery prostredníctvom Rád partnerstva/Kooperačných rád pre mestské oblasti.


Oprávnenými žiadateľmi sú Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, obce, cirkevná organizácia Židovská náboženská obec Trenčín, občianske združenie Centrum pre rodinu Trenčín či Ministerstvo obrany SR.  


Oprávneným územím je katastrálne územie mesta Trenčín a obcí Opatovce, Skalka nad Váhom, Soblahov, Trenčianska Teplá, Trenčianska Turná, Trenčianske Stankovce, Veľké Bierovce a Zamarovce.

Viac o výzve, ako i o oprávnených aktivitách sa dočítate TU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MIRRI SR, Foto: SME / TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies