Dieťa so sklerózou multiplex dostalo nový typ liečby

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 16:00 • 2 min
Dieťa so sklerózou multiplex dostalo nový typ liečby

BRATISLAVA - V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) dostalo dieťa so sklerózou multiplex prvýkrát na Slovensku liečbu prostredníctvom transplantácie krvotvorných kmeňových buniek.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa nemocnica Dana Kamenická. "Cieľom novej liečby je pomôcť pacientovi zastaviť ochorenie vo fáze, v akej sa nachádza, a pomôcť na dlhé obdobie alebo ideálne po zvyšok života, aby sa ochorenie prestalo zhoršovať," ozrejmil primár transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty (LF) Univerzity Komenského (UK) a NÚDCH Peter Švec.

 

Zjednodušene podľa neho lekári očakávajú, že liečba pacientovi pomôže vytvoriť novú imunitu bez protilátok, ktoré útočia na tkanivo mozgu a miechy. Nová liečba je určená pacientom, u ktorých je štandardná vysoko efektívna liečba neúčinná. V Centre na liečbu sklerózy multiplex a demyelinizačných ochorení NÚDCH ročne pribudne tri až päť detí s týmto ochorením. "V centre sa staráme o deti od najútlejšieho veku do 19 rokov, ale máme aj pacientov, ktorí majú výnimku z veku a chodia k nám aj v po dosiahnutí tohto veku. Najčastejší vek záchytu sa pohybuje medzi 13. až 16. rokom," priblížila lekárka Kliniky detskej neurológie LF UK a NÚDCH Jana Surgošová.

 

Prvý atak sa podľa nej môže prejaviť aj vo veku dvoch rokov. "Najčastejšie ataky u detí sú tzv. optické neuritídy - dieťaťu sa náhle zhorší zrak, vidí zahmlene, horšie rozoznáva farby a často cíti bolesť za okom. Ďalšími príznakmi bývajú stavy oslabenia polovice tela a s tým súvisiace problémy s citlivosťou, pocit mravčenia, problémy s chôdzou, močením, dlhšie trvajúce problémy točenia hlavy, nestability, zriedkavo aj psychiatrické príznaky," vysvetlila. Prognóza ochorenia je podľa Surgošovej vďaka moderným liekom dobrá, záleží však aj od toho, ako skoro sa pacienti začnú liečiť. Dodala, že vďaka zmene diagnostických kritérií, lepšej dostupnosti neurozobrazovacích vyšetrení, zvýšenej informovanosti je záchyt ochorenia u detí lepší a ochorenie možno diagnostikovať pomerne skoro. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies