Dnešný Svetový deň Zeme pripomína, ako veľmi naše aktivity ovplyvňujú planétu, vraví prezidentka Čaputová

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 11:03 • 2 min
Dnešný Svetový deň Zeme pripomína, ako veľmi naše aktivity ovplyvňujú planétu, vraví prezidentka Čaputová

V modernom poňatí je Svetový deň Zeme ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu.

slovakia

left justify in out

Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V dnešnej dobe dôležitý sviatok si pripomenula aj prezidentka Slovenskej rebpubliky Zuzana Čaputová.

 

"Počas pandémie sa pre nás stala práve príroda útočiskom, v ktorom sme hľadali povzbudenie do života," uviedla prezidentka s tým, že práve počas pandémie sme si ešte viac uvedomili našu zraniteľnosť a úzku previazanosť s prírodou.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Prezidentka vymenovala do funkcie rektora Paneurópskej vysokej školy Juraja Sterna

 

"Na ceste von z tejto krízy a pri obnove ekonomiky bude dôležité myslieť aj na to, aby transformácia, ktorá nás čaká, bola zelená, inovujúca a vo vzťahu k prírode nebola len návratom do starých koľají," necháva sa počuť hlava štátu. Tvrdí, že práve z toho dôvodu je rada, že zelená agenda bude dôležitou súčasťou Plánu obnovy a plánované investície nám pomôžu znížiť emisie a vytvoriť lepšie a zdravšie životné prostredie.

 

 

Zuzana Čaputová pripomína, že pre dosiahnutie skutočných zmien je potrebná ako individuálna zodpovednosť, tak zodpovednosť štátov a ich vlád, a taktiež pripomína to, že Slovensko sa hlási k spoločným cieľom EÚ byť do roku 2050 klimaticky neutrálne a do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Zuzana Čaputová ocenila pripravenosť ozbrojených síl pomôcť, či riešiť krízové situácie

 

"Dôležitým krokom na tejto ceste je aj včera dosiahnutá dohoda európskych inštitúcií na finálnej podobe Klimatického zákona, ktorý naše záväzky znížiť emisie aj právne ukotví," dodáva na záver Čaputová s tým, že tak ako sa zachováme k planéte my v dnešných dňoch, pocítia to predovšetkým ďalšie generácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies