CIA získavala údaje o medzinárodných transferoch peňazí

NETKY.SK • 15 November 2013, 09:20 • 2 min
CIA získavala údaje o medzinárodných transferoch peňazí

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) získavala údaje o medzinárodných transferoch peňazí na základe toho istého zákona, ktorý využívala Národná bezpečnostná agentúra (NSA) pri získavaní údajov z internetovej a telefonickej komunikácie.

slovakia

left justify in out

O prípade dnes informovala tlačová agentúra Reuters, s odvolaním sa na štvrtkové vydania novín New York Times a Wall Street Journal. Údaje, medzi ktorými boli aj záznamy z takých spoločností ako Western Union, boli súčasťou databázy finančných a osobných informácií, získavaných na základe tzv. vlasteneckého zákona.   

Údaje nezahŕňali prevody v rámci územia Spojených štátov, alebo transakcie medzi bankami, uviedli nemenovaní terajší a bývalí americkí vládni predstavitelia. CIA sa pre oba denníky odmietla vyjadriť ku konkrétnym programom, len zdôraznila, že jej operácie prebiehajú v súlade so zákonom. Agentúra Reuters nezískala bezprostredné stanovisko CIA, ani spoločnosti Western Union.

Rozsah údajov, získavaných americkou vládou, sa stal verejnosti známym začiatkom tohto roku. Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden vtedy zverejnil dokumenty, z ktorých vyplývalo, že vláda získavala údaje z internetu a telefonickej komunikácie do oveľa väčšej miery, než sa pôvodne vedelo.

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu a mnohí zákonodarcovia obhajovali programy NSA s tým, že pre ochranu americkej národnej bezpečnosti sú zásadné a pomáhajú odvrátiť teroristické sprisahania. Zástancovia programov tiež uvádzali, že sú dôkladne kontrolované Kongresom a súdmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies