WHO schválila nový spôsob liečby covidu!

NETKY.SK • 24 September 2021, 15:16 • 2 min
WHO schválila nový spôsob liečby covidu!

Ohrozené skupiny by mohli dostať koktejl plný protilátok. Svetová zdravotnícka organizácia totiž odporučila v piatok syntetické liečivo s obsahom protilátok proti koronavírusu pre infikovaných rizikových pacientov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

WHO prvý raz schválila nejaké liečivo na prevenciu proti ťažkému priebehu ochorenia Covid-19 pre ohrozených pacientov. Článok s novým odporúčaním WHO bol zverejnený v odbornom periodiku British Medical Journal

 

img

 

WHO poukázala na štúdie, podľa ktorých kombinácia protilátok kasirivimab a imdevimab vyvinutá americkou biotechnologickou firmou Regeneron a švajčiarskym farmaceutickým gigantom Roche môžu zlepšiť šance na prežitie vážne chorých pacientov. Následne odporučila užívanie týchto látok covidovým pacientom, ktorí trpia i inými ochoreniami a hrozí im preto riziko, že skončia na oddelení intenzívnej starostlivosti. Toto liečivo by mali dostať taktiež ťažko chorí, ktorí nemajú voči covidu žiadne protilátky.

 

img

 

Uvedené protilátky podľa výsledkov troch dosiaľ nerecenzovaných klinických štúdií dokázali znížiť riziko hospitalizácií u neočkovaných osôb, starších ľudí či pacientov s imunosupresiou nakazených covidom. "Pre všetkých ostatných pacientov s COVID-19 je nepravdepodobné, že by akékoľvek výhody tejto liečby protilátkami mali zmysel," zhrnula WHO.

 

Zdravotnícky orgán OSN po uverejnení v British Journal of Medicine citoval údaje z veľkej britskej štúdie a troch pokusov, ktoré ešte neboli hodnotené odborne. Koktejl si získal pozornosť na celom svete už v dobe, keď ho lekári z Walter Reed Medical Center dali vtedajšiemu prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, keď mal COVID-19.

 

img

 

K WHO sa pridali lekári bez hraníc pri vyjadrovaní obáv z vysokých nákladov na liečbu. Globálne verejné zdravie bude závisieť od spolupráce farmaceutických výrobcov a vlád pri znižovaní nákladov, najmä v rozvojových krajinách, uviedla zdravotná agentúra OSN a dodala, že do rozhovorov s Roche boli zapojené ďalšie agentúry.

 

Prečítajte si: Šéf Moderny predpovedal koniec pandémie. Ako to vidí?

 

Lekári bez hraníc uviedli, že Regeneron podal patentové prihlášky najmenej v 11 chudobných krajinách. Japonsko ako prvé schválilo jeho používanie vlani v júli. Európska únia, USA, India, Švajčiarsko a Kanada už schválili kombináciu liekov na núdzové použitie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona