Chytili ste sa do pasce ega? Zistite ako sa prejavuje, prinášame vám rady ako s ním zatočiť

NETKY.SK • 3 November 2023, 15:42 • 2 min
Chytili ste sa do pasce ega? Zistite ako sa prejavuje, prinášame vám rady ako s ním zatočiť

Toxické ego sa prejavuje jasnými znakmi: prehnaná sebadôležitosť, nedostatok empatie, nekonečná túžba po obdive a manipulatívne správanie. Pochopenie týchto vlastností je rozhodujúce pre jeho zvládnutie. Ak napríklad niekto dôsledne obráti každú konverzáciu tak, aby sa sústredil na seba, neberie ohľad na pocity iných a manipuluje situácie vo svoj prospech, ide o varovné signály toxického ega v práci.

slovakia

left justify in out

Ego je kľúčovou súčasťou našej psychologickej štruktúry. Poháňa našu identitu, riadi náš cieľ a pozdvihuje naše sebavedomie. Keď sa však nafúkne nad normálne rozmery, premení sa na „toxické ego“. Toto nafúknuté vnímanie seba samého pôsobí ako demolačná guľa, ktorá poškodzuje osobné väzby a brzdí individuálny rast.

Vonkajší nátlak alebo vnútorné komplexy môžu vyvolať, že ego postupne prejde do toxického stavu. Vonkajšie tlaky alebo hlboko zakorenené neistoty môžu spustiť prechod ega do toxického stavu. Akonáhle sa toxické ego vyvinie, stáva sa nezávislým a tvrdohlavo odolným voči zmenám. Napríklad u osoby, ktorá je v detstve neustále kritizovaná, sa môže vyvinúť toxické ego ako obranný mechanizmus, nadmerne sa zameria na seba a zavrhne pocity iných, aby sa ochránil pred ďalšou emocionálnou ujmou.

Znaky toxického ega

Toxické ego sa prejavuje jasnými znakmi: prehnaná sebadôležitosť, nedostatok empatie, nekonečná túžba po obdive a manipulatívne správanie. Pochopenie týchto vlastností je rozhodujúce pre zvládnutie toxického ega. Ak napríklad niekto dôsledne obráti každú konverzáciu tak, aby sa sústredil na seba, neberie ohľad na pocity iných a manipuluje situácie vo svoj prospech, ide o varovné signály toxického ega v práci.

Ďalšie znaky môžu byť aj hľadanie pozornosti, porovnávanie sa s ostatnými, závisť úspechov iných, neustále rozprávanie o nedokonalostiach iných ľudí.

Toxické ego môže vytvárať izoláciu, odcudziť milovaných, brzdiť kariérny postup a prinášať emocionálne a psychologické problémy. Napríklad manažér s toxickým egom môže zistiť, že členovia tímu nebudú ochotní spolupracovať, čo vedie k nepriateľskému pracovnému prostrediu a bráni manažérovi v profesionálnom napredovaní.

 

Ako ego mení naše správanie


Ego má schopnosť prinútiť vás zamerať sa na tie aspekty fyzického sveta, ktoré v skutočnosti netolerujú mier, harmóniu a šťastie. Pôsobí ako zábrana k pokroku a malo by sa s ním zaobchádzať ako s protivníkom.

Ľudia vždy rýchlo obviňujú iných alebo zvyšujú hlas proti „okolnostiam“, keď ich postihne čokoľvek zlé. Toto je produkt ega. Neustále sa snaží prinútiť ľudí, aby verili, že za svoje činy nie sú zodpovední oni, ale ich okolie.

Ego sa vždy snaží mať neustále pravdu, vždy chce byť nadradené. Naopak, však nebude tolerované. Populárne štúdie hovoria, že neustále sa zameriava na dosiahnutie moci a kontroly nad ostatnými, pričom nikdy neprestáva uvažovať o tom, koho ovplyvňujú alebo dokonca ubližujú.

Ako riešiť toxické ego

Konfrontácia toxického ega zahŕňa uznanie, po ktorom nasleduje prijatie. Nástroje ako empatia, sebareflexia a všímavosť sú užitočné. Pri riešení toxického ega u druhých môže byť prospešné stanoviť si hranice a vyhľadať odbornú pomoc. Osoba, ktorá bojuje s toxickým egom priateľa, môže obmedziť svoje interakcie a navrhnúť priateľovi, aby vyhľadal poradenstvo.

Tu je niekoľko spôsobov, ako zvládnuť toxické ego.

Sebauvedomenie

Precvičte si introspekciu (sebapozorovanie, pozn. red). Venujte pozornosť svojim myšlienkam, pocitom a správaniu. Pochopte svoje spúšťače a rozpoznajte vzorce, ktoré naznačujú nafúknuté ego.

Empatia

Skúste sa vžiť do kože iných. Pochopte ich pohľad, emócie a potreby. To pomáha znižovať sebastredné správanie a podporuje lepšie vzťahy.

Všímavosť

Pravidelne praktizujte cvičenia zamerané na všímavosť, ako je meditácia, joga alebo sústredené dýchanie. Pomáhajú upokojiť vašu myseľ, zlepšiť vaše sústredenie a vybudovať vašu emocionálnu kontrolu.

Prijatie

Uznajte existenciu svojho toxického ega bez sebaodsudzovania. Prijatie je prvým krokom k zmene.

Spätná väzba

Hľadajte konštruktívnu spätnú väzbu od dôveryhodných priateľov, rodiny alebo mentorov. Ich pohľad vám môže pomôcť identifikovať a pochopiť správanie, ktoré si možno nevšimnete.

Vďačnosť

Pestujte si zmysel pre vďačnosť. Vážte si to, čo máte, a vyjadrite vďačnosť ostatným. To môže pomôcť znížiť potrebu neustáleho obdivu a overovania.

Stanovenie hraníc

Stanovte si jasné hranice pre seba a ostatných. To vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste ovládali konverzácie alebo porušovali priestor a práva iných.

Odborná pomoc

V prípade potreby neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Terapeuti, psychológovia alebo životní kouči môžu poskytnúť cenné nástroje a stratégie na zvládnutie toxického ega.

Sebazlepšenie

Neustále sa snažte o osobný rast. Učenie sa novým zručnostiam alebo získavanie nových vedomostí môže pomôcť uzemniť vaše vnímanie seba samého v realite a znížiť pravdepodobnosť inflácie ega.

Vzťahy

Podporujte zdravé vzťahy založené na vzájomnom rešpekte a porozumení. Zdravé vzťahy môžu poskytnúť kontrolu reality pre vaše ego a pomôcť vám zostať pri zemi.

Nikto sa nechce stretávať s človekom, ktorý má problémy s egom. Ak potrebujete niekoho, kto by s vami prediskutoval a prišiel na to, prečo máte tieto silné pocity, vždy sa môžete porozprávať s terapeutom. Môžete mať pocity potláčaného hnevu alebo nevyriešených problémov, kvôli ktorým sa tak cítite. Nebuďte osobou s príliš veľkým egom, pretože to z dlhodobého hľadiska nebude dobré pre vás ani pre vaše okolie. Vyváženie toxického ega môže priniesť hlboké pozitívne zmeny, podporiť zdravšie interakcie, osobný rast a zlepšiť emocionálnu pohodu.

Zdroje:

https://www.newtraderu.com/2023/07/18/the-toxic-ego-that-will-ruin-your-life/

https://kentuckycounselingcenter.com/ego-check-dont-let-your-ego-problems-take-control/

https://www.gfitwellness.ca/blog/4-ways-to-fight-your-ego

https://yourdost.com/blog/2015/11/what-is-ego-and-how-does-it-affect-you.html?fbclid=IwAR0g3LqsbT-sm7AUeMMM37D_p-7JtYeUVu5I9HCCG4DcCqU7KYeNMmwyV-0

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: newtraderu.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies