Exposlankyňa Martina Šimkovičová si nesplnila povinnosť, teraz za to draho zaplatí

NETKY.SK • 26 Október 2021, 10:01 • 2 min
Exposlankyňa Martina Šimkovičová si nesplnila povinnosť, teraz za to draho zaplatí

Zabudla Martina Šimkovičová na svoje povinnosti? Dostala mastnú pokutu. Nebola to však prvá pokuta a možno nebude ani posledná!

slovakia

left justify in out

Bývalá moderátorka TV Markíza a exposlankyňa Martina Šimkovičová sa minulé volebné obdobie dostala do parlamentu. Po 4 rokoch však zažila sklamanie vo voľbách a musela sa vzdať poslaneckého platu. Získala totiž len 844 preferenčných hlasov. Aktuálne pracuje pre internetovú televíziu.

 

img

 

Jej politická kariéra sa začala v roku 2016. Dostala sa do parlamentu na kandidátke strany Sme rodina. V klube Borisa Kollára však dlho nevydržala. V roku 2020 už kandidovala za stranu Hlas ľudu Petra Marčeka.

 

Teraz sa dostávame k Šimkovičovej pokute, ktorá nebola jej prvou. Šimkovičová dostala taktiež pokutu 1 000 € za to, že hlasovala za svojho kolegu, poslanca Rastislava Holúbka.

 

Každý politik a verejný činiteľ musí podľa zákona podať oznámenie verejného funkcionára  najneskôr do 30. apríla. V tomto dokumente oznamujú svoje majetkové pomery a uvádzajú všetky funkcie, zamestnania či činnosti. Šimkovičová to však neurobila a  dostala pokutu ešte za rok 2019. Oznámenie podala oneskorene. Situáciu sa rozhodla riešiť žiadosťou o splátky.

 

"Dlžník požiadal o splátkový kalendár. Zaväzuje sa zaplatiť správcovi pohľadávky štátu, dlh vo výške 3 121,99 € bezhotovostne prevodom na účet, a to v siedmich mesačných splátkach, počnúc mesiacom október 2021,“ uvádza sa v zmluve medzi Šimkovičovou a Kanceláriou NR SR.

 

img

 

Ak Šimkovičová nezaplatí niektorú zo splátok včas, musí k termínu ďalšej splátky zaplatiť celú sumu naraz. Šimkovičová údajne zopakovala tú istú chybu aj tento rok. Oznámenie verejného činiteľa opäť neodovzdala načas. "Tam konanie momentálne prebieha, v tomto prípade ju ešte len ideme pokutovať. Pokutu dostane v najbližšej budúcnosti, takže bude asi druhý splátkový kalendár,“ povedal pre cas.sk overovateľ výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Milan Vetrák.

 

Prečítajte si: Po Baldwinovej nehode so zbraňou vznikla petícia za zákaz ostrých strelných zbraní pri nakrúcaní filmov

 

V naposledy zverejnenom majetkovom súpise za rok 2019 Šimkovičová uviedla, že nepodniká, mimo poslaneckej funkcie nemá iné zamestnanie, nevlastní žiadny nehnuteľný majetok, užíva rodinný dom v rakúskom Prellenkirchene a osobné auto Mercedes Benz a platí hypotekárny úver. Príjmy mala vo výške 37 600 €.

 

Šimkovičová vysvetlila casu.sk, že priznanie za rok 2019 nestihla podať pre pandémiu. "Bolo to presne 13. marca, zatvorili úplne všetko, bolo to zo dňa na deň. A tým, že som bývala v zahraničí, tak som kontakt so Slovenskom nemala žiadny, iba telefonický. Nemohla som sa na Slovensko vôbec dostať, bolo tam aj obmedzenie, že nemôžete ísť s dieťaťom cez hranice, a ja som nemala kam dať dcéru,“ vysvetlila. Podľa nej počítala s tým, že priznanie sa dá podať neskôr.

 

"To sa však netýkalo majetkového, ale daňového,“ dodala s tým, že takto to urobili viacerí kolegovia z parlamentu. Na otázku, či o elektronickom zaslaní povedala, že zrejme áno, ale potrebovala sa spojiť s človekom, ktorý jej ho robí, "lebo to vypĺňanie tých lajstier nie je až také jednoduché“. Tvrdí však, že podanie za rok 2020 už dala. "Ešte sa mi tam smiali, že v tom majetkovom priznaní nemám nič,“ dodala.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies