Zdravé raňajky z ovsených vločiek. Aké živiny obsahujú a prečo ich obľubujeme

NETKY.SK • 14 Apríl 2024, 07:30 • 2 min
Zdravé raňajky z ovsených vločiek. Aké živiny obsahujú a prečo ich obľubujeme

Z ovsených vločiek sa dá okrem raňajkovej kaše pripraviť aj úžasný koláč. Vyskúšajte tento recept, pri ktorom nebudete potrebovať žiadnu múku ani vajíčka, čo znamená, že je vhodný aj pre vegánov.

slovakia

left justify in out

Čím vynikajú ovsené vločky?

Na prvý pohľad sú ovsené vločky pomerne nudná potravina. V skutočnosti sú ale jedným z najvýživnejších obilninových produktov. Obsadzujú prvé miesta v obsahu bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Vynikajú tiež v množstve vlákniny. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodia ako do sladkých, tak do slaných receptov. Jednoduchú prípravu ocenia tí, ktorí sa chcú stravovať zdravo, ale majú obmedzený čas na prípravu jedál.

Recept na koláč.

Suroviny:

120 ml kokosový olej

120 ml med

1 banán

2 hrste sušené datle

1 štipka muškátový oriešok

1 ČL mletá škorica

1/4 ČL soľ

200 g ovsené vločky

100 g mleté mandle

100 g vlašské orechy

arašidy podľa chutí

džem podľa chuti

 

Postup: 

Kokosový olej a med dáme do menšieho hrnca a na nízkej teplote prehrejeme a premiešame. Banán popučíme a datle pokrájame na menšie kúsky. Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej vylejeme pripravenú tekutú zmes, následne pridáme popučený banán a pokrájané datle, všetko spolu premiešame. Ďalej pridáme muškátový oriešok, mletú škoricu a soľ. Následne zamiešame aj ovsené vločky. Na koniec pridáme mleté mandle a posekané vlašské orechy. Všetko spolu dobre premiešame. Rúru predohrejeme na 170°C a vystelieme si plech papierom na pečenie. Pripravenú zmes vysypeme na plech, roztiahneme po celej ploche a jemne utlačíme lyžicou. Zmes môžeme ešte obohatiť o džem podľa chuti a posypať nesolenými arašidami. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Následne necháme koláč vychladnúť a pokrájame na kocky.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies