Cholesterol nemusí byť strašiakom

NETKY.SK • 21 December 2023, 06:00 • 2 min
Cholesterol nemusí byť strašiakom

DONOVALY - Koncentrácie dobrého cholesterolu (HDL) a zlého cholesterolu (LDL) v organizme sa dajú zistiť jednoduchým testom, ktorý sa robí nalačno. Podľa najnovších poznatkov nie je dôležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho štruktúra a pomer jednotlivých zložiek.

slovakia

left justify in out

Pomer HDL (dobrý cholesterol) k LDL (zlý cholesterol) by nemal byť menší ako 1:3, ideálne 1,5:3

Pomáha na úpravu cholesterolu masticha?

Podľa slov výživovej poradkyne, Jany Frčkovej je masticha prírodná živica, ktorá pochádza z gréckeho ostrova Chios. Hoci u nás je známa skôr svojimi účinkami na trávenie, v Grécku ju bežne používajú aj ako prírodnú terapiu na vysoký cholesterol. Dlhodobo nevhodné stravovanie s vysokým obsahom cukrov spôsobuje zvýšené hladiny cukru v krvi. Tie sú príčinou zvyšovania hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a inzulínu, čo postupne vedie až k zadržiavaniu vody v tele, zužovaniu ciev a k vysokému tlaku.  Masticha Vena znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čím predchádza spomínaným problémom a aj vzniku tzv. metabolického syndrómu. Usádzanie LDL cholesterolu v cievach je podmienené jeho oxidáciou. Až zoxidovaný cholesterol spôsobuje zužovanie a upchávanie ciev. Na to, aby sa cholesterol usadil musí byť cieva oslabená zápalom. Masticha Vena zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu a tak zabraňuje vzniku aterosklerózy. Masticha Vena so svojimi silnými protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami zabraňuje vzniku zápalov. 

Vysoký cholesterol a výskum - chioská masticha 

Viaceré štúdie vykonávané in vitro dospeli k záveru, že chioská masticha inhibuje oxidáciu LDL (lipoproteín s nízkou hustotou). Štúdie in vivo na ľuďoch viedli k pozoruhodným výsledkom, kedy došlo k zníženiu cholesterolu, čo dokazuje jej vlastnosti na ochranu pečene a srdca. Chioská masticha, vo vzťahu k vyššie uvedenému, sa prezentuje významnou antiaterogénnou aktivitou, rozširuje rozsah študovaných fytosterolov a tým predstavuje možnosti novej terapie aterosklerózy. Andrikopoulos a kol. (2003) študovali rôzne živice pre ich potenciálnu ochrannú in vitro aktivitu proti oxidácii LDL indukovanej meďou. Chioská masticha sa ukázala ako najúčinnejšia pri ochrane ľudského LDL pred oxidáciou (24). Kartalis a kol. (2015) študovali účinky Chioskej mastichy u 156-tich zdravých jedincov s ohľadom na hladiny cholesterolu a plazmatickej glukózy nalačno (FPG) počas celkového obdobia ôsmich týždňov. Dobrovoľníci boli rozdelení do 3 skupín; kontrolovaná skupina užívajúca placebo, skupina celkovej mastichy, ktorá denne užívala 1 g surovej Chioskej mastichy (330 mg kapsuly, tid), skupina mastichy, ktorá denne užívala 1 g Chioskej mastichy bez polyméru (330 mg kapsuly, tid) a prášková skupina mastichy, ktorá prijímala 2 g surovej Chioskej mastichy. Výsledkom je, že cholesterol v celkovej skupine mastichy sa znížil o 11,5 mg/dl a FPG o 4,5 mg/dl, pričom sa zohľadnil vek, pohlavie, BMI a základné vlastnosti. Subjekty s nadváhou a obezitou (BMI> 25) vykazovali silnejší účinok a odhadovaný priemerný pokles celkového cholesterolu bol 13,5 mg/dl a FPG 5,1 mg/dl. Zaujímavé je, že v gastrointestinálnom, pečeňovom alebo renálnom systéme sa neprejavili žiadne vedľajšie účinky. Chioská masticha teda podľa tohto výskumu predstavuje podstatnú redukčnú aktivitu na celkový cholesterol a hladiny glukózy u zdravých jedincov s výnimočnou toleranciou bez detekovaných vedľajších účinkov.

Zníženie cholesterolu prírodnou cestou

Hoci je strava pri znižovaní cholesterolu veľmi dôležitá, v prírode existujú aj bylinky, ktoré znižujú cholesterol. Medzi ne patrí napríklad kotvičník, lipa, rebríček, kvalitný zelený čaj, cesnak, senovka siata. Na zníženie cholesterolu pomáha aj chioská masticha ako sme už vyššie spomenuli. O jej účinkoch hovorí množstvo vedeckých výskumov a potvrdzujú to aj skúsenosti mnohých.

Cholesterová diéta :


1. Jedzte zdravé tuky 
V rámci svojej cholesterol diéty sa nemusíte obávať konzumácie živočíšnych tukov. Pri ich výbere je samozrejme dôležité zamerať sa na pôvod a kvalitu. Oveľa žiaduce ako vyhýbanie sa živočíšnym tukom je vyvážiť ich príjem dostatkom rastlinných tukov. Používajte za studena lisované oleje. Najvhodnejší je olivový, ľanový, sezamový alebo konopný olej. Tieto oleje konzumujte za studena, polievajte nimi už hotové jedlo. Na tepelnú úpravu si kúpte kvalitný olivový olej do varenia. Vyhýbajte sa margarínom a konzumáciu repkového a slnečnicového oleja obmedzte na minimum. Obsahujú veľa omega-6 mastných kyselín, ktorých vysoká koncentrácia v krvi je škodlivá. Olivový olej je skutočne výnimočný. Kvalitný olivový olej obsahuje vysoké množstvo látky zvanej hydroxytyrozol, ktorá pomáha udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku, má priaznivý vplyv na oxidáciu LDL cholesterolu a podporuje cirkuláciu krvi v cievach. 

2. Orechy a strukoviny 


Zabezpečte si denný príjem orechov – mandle, vlašské, lieskové, píniové, kešu orechy. Zo strukovín odporúčame červenú šošovicu, cícer, bôb alebo fazuľu. Strukovinové jedlá konzumujte niekoľkokrát do týždňa. Pridávajte ich do svojho jedálnička postupne, nárazovo zvýšený príjem môže spôsobiť nepríjemnosti v podobe kŕčov a nafukovania.

3. Nízkotučné produkty NIE! 

V minulosti prevládal názor, že hlavnou príčinou vysokého cholesterolu je konzumácia tučných jedál. Mnohým pacientom bolo nariadené stravovať sa nízkotučnými produktami. Dnes sa už vie, že tuky sú pre telo veľmi dôležité. V nízkotučných výrobkoch sú tuky nahradené inými látkami, často cukrom alebo inou formou sacharidov. Tieto výrobky, označované ako „light“ obsahujú aj viac stabilizátorov, zahusťovadiel, umelých prísad, aby sa chuťovo podobali klasickým potravinám. Práve umelé prísady a dochucovadlá sú to, čomu sa musíte vyhnúť, ak chcete znížiť cholesterol.

4. Ryby a morské plody 

Tie sú pre dopĺňanie omega-3 mastných kyselín veľmi dôležité. Aspoň 2x týždenne si doprajte porciu tuniaka, lososa alebo inej ryby, ktorá vám chutí. Vhodný je aj rybí olej vo forme výživových doplnkov.

5. Vyprážanie NIE!

Namiesto vyprážania zvoľte grilovanie, dusenie alebo pečenie.

6. Pozor aj na cukor 

Biely cukor nahraďte trstinovým, kokosovým cukrom, melasou, agávovým sirupom. Pod cukrom však nemyslíme len sladidlo.
Ak chcete znížiť cholesterol, je treba znížiť aj hladinu cukru v krvi. Tú nezvyšujú len potraviny a nápoje s vysokým obsahom rafinovaného cukru, ale aj múčne jedlá, cestoviny, biela ryža, konzumácia alkoholu, hlavne stres a nedostatok spánku. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a spôsobuje zápalové ochorenia ciev. Zvýšené hodnoty cukru v krvi spôsobujú postupné zvyšovanie hladiny inzulínu. To ma za následok zadržiavanie vody v tele a zužovanie ciev, čo spôsobuje opuchy, potenie a vysoký krvný tlak. Dlhodobo sa vyhnite konzumácii množstva príloh (zemiakov, bielej ryže), múčnych výrobkov (biele pečivo nahraďte celozrným alebo kváskovým), a hlavne, vyvarujte sa nákupu polotovarov a „fast-foodu“. Ak máte chuť na sladkosť, nesiahajte po keksíkoch s obsahom umelých sladidiel, vyberte si radšej kvalitnú horkú čokoládu.
Rôzne ďalšie potraviny vhodné na zníženie cholesterolu:
Ovsené vločky
Ovos obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny, betaglukánu, minerálov a rastlinných bielkovín. Pri pravidelnej konzumácii dokáže znížiť hladinu cholesterolu až o 20 percent.Raňajkujte ovsené vločky s posekanými orechmi a s kúskami čerstvého ovocia.
Vlašské orechy
Tieto orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3, ktoré chránia cievy a zrazia cholesterol asi o 15 percent, keď ich jete pravidelne. Nachádza sa v nich aj veľa minerálov, vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktorý má silné antioxidačné účinky.
Sušené strukoviny
Fazuľa, hrach, šošovica, cícer, bôb a sója majú vysoký podiel vlákniny, rastlinných bielkovín a vitamínov skupiny B i pestrej škály minerálnych látok. Strukoviny sú skvelým pomocníkom nielen v boji s cholesterolom, ale aj s nadváhou. Podmienkou je ich diétna príprava.
Mandle
Hoci to nie sú orechy, ale semená, majú podobné zloženie i liečivé vlastnosti. Okolo 51 percent tvoria tuky, najmä zdraviu prospešné polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny. Obsahujú aj veľa vitamínu E, vitamínov skupiny B, horčíka, vápnika a bielkovín. Porcia 10 mandlí denne môže znížiť cholesterol o 20 percent.Nesolené mandle si dajte ako snack alebo posekanými posypte zeleninový šalát.
Pomarančová šťava
Zvyčajne sa pije ráno ako zdroj vitamínu C a energie z ovocného cukru, ale má aj iné pozitívne vlastnosti. Je bohatá na draslík, horčík a provitamín A. Podľa jedného výskumu pohár šťavy každý deň ráno nalačno skutočne zníži cholesterol. Ak máte cholesterol v norme, nemusíte sa báť, že vám stúpne.
Avokádo
Mastná zelená hruška je vynikajúci zdroj mononenasýtených mastných kyselín a rastlinných sterolov, ktoré takisto znižujú cholesterol. Avokádo je bohaté aj na rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny B a K a rôzne minerály.
Morské ryby
Losos, tuniak, makrely, sardinky sú skvelou náhradou červeného mäsa, pretože majú vysoký obsah mastných kyselín omega-3, ľahko stráviteľných bielkovín a minerálov.CHOLESTEROL
Koncentrácie dobrého cholesterolu (HDL) a zlého cholesterolu (LDL) v organizme sa dajú zistiť jednoduchým testom, ktorý sa robí nalačno.
Podľa najnovších poznatkov nie je dôležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho štruktúra a pomer jednotlivých zložiek. 
Pomer HDL (dobrý cholesterol) k LDL (zlý cholesterol) by nemal byť menší ako 1:3, ideálne 1,5:3
Pomáha na úpravu cholesterolu masticha?
Masticha je prírodná živica, ktorá pochádza z gréckeho ostrova Chios. Hoci u nás je známa skôr svojimi účinkami na trávenie, v Grécku ju bežne používajú aj ako prírodnú terapiu na vysoký cholesterol.
Dlhodobo nevhodné stravovanie s vysokým obsahom cukrov spôsobuje zvýšené hladiny cukru v krvi. Tie sú príčinou zvyšovania hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a inzulínu, čo postupne vedie až k zadržiavaniu vody v tele, zužovaniu ciev a k vysokému tlaku. 
Masticha Vena znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čím predchádza spomínaným problémom a aj vzniku tzv. metabolického syndrómu.
Usádzanie LDL cholesterolu v cievach je podmienené jeho oxidáciou. Až zoxidovaný cholesterol spôsobuje zužovanie a upchávanie ciev. Na to, aby sa cholesterol usadil musí byť cieva oslabená zápalom.
Masticha Vena zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu a tak zabraňuje vzniku aterosklerózy.
Masticha Vena so svojimi silnými protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami zabraňuje vzniku zápalov. 
Vysoký cholesterol a výskum - chioská masticha 
Viaceré štúdie vykonávané in vitro dospeli k záveru, že chioská masticha inhibuje oxidáciu LDL (lipoproteín s nízkou hustotou). Štúdie in vivo na ľuďoch viedli k pozoruhodným výsledkom, kedy došlo k zníženiu cholesterolu, čo dokazuje jej vlastnosti na ochranu pečene a srdca. Chioská masticha, vo vzťahu k vyššie uvedenému, sa prezentuje významnou antiaterogénnou aktivitou, rozširuje rozsah študovaných fytosterolov a tým predstavuje možnosti novej terapie aterosklerózy.
Andrikopoulos a kol. (2003) študovali rôzne živice pre ich potenciálnu ochrannú in vitro aktivitu proti oxidácii LDL indukovanej meďou. Chioská masticha sa ukázala ako najúčinnejšia pri ochrane ľudského LDL pred oxidáciou (24).
Kartalis a kol. (2015) študovali účinky Chioskej mastichy u 156-tich zdravých jedincov s ohľadom na hladiny cholesterolu a plazmatickej glukózy nalačno (FPG) počas celkového obdobia ôsmich týždňov. Dobrovoľníci boli rozdelení do 3 skupín; kontrolovaná skupina užívajúca placebo, skupina celkovej mastichy, ktorá denne užívala 1 g surovej Chioskej mastichy (330 mg kapsuly, tid), skupina mastichy, ktorá denne užívala 1 g Chioskej mastichy bez polyméru (330 mg kapsuly, tid) a prášková skupina mastichy, ktorá prijímala 2 g surovej Chioskej mastichy.
Výsledkom je, že cholesterol v celkovej skupine mastichy sa znížil o 11,5 mg/dl a FPG o 4,5 mg/dl, pričom sa zohľadnil vek, pohlavie, BMI a základné vlastnosti. Subjekty s nadváhou a obezitou (BMI> 25) vykazovali silnejší účinok a odhadovaný priemerný pokles celkového cholesterolu bol 13,5 mg/dl a FPG 5,1 mg/dl. Zaujímavé je, že v gastrointestinálnom, pečeňovom alebo renálnom systéme sa neprejavili žiadne vedľajšie účinky. Chioská masticha teda podľa tohto výskumu predstavuje podstatnú redukčnú aktivitu na celkový cholesterol a hladiny glukózy u zdravých jedincov s výnimočnou toleranciou bez detekovaných vedľajších účinkov (25).

Zníženie cholesterolu prírodnou cestou
Hoci je strava pri znižovaní cholesterolu veľmi dôležitá, v prírode existujú aj bylinky, ktoré znižujú cholesterol. Medzi ne patrí napríklad kotvičník, lipa, rebríček, kvalitný zelený čaj, cesnak, senovka siata. Na zníženie cholesterolu pomáha aj chioská masticha ako sme už vyššie spomenuli. O jej účinkoch hovorí množstvo vedeckých výskumov a potvrdzujú to aj skúsenosti mnohých.

Cholesterová dieta :
1. Jedzte zdravé tuky 
V rámci svojej cholesterol diéty sa nemusíte obávať konzumácie živočíšnych tukov. Pri ich výbere je samozrejme dôležité zamerať sa na pôvod a kvalitu. Oveľa žiaduce ako vyhýbanie sa živočíšnym tukom je vyvážiť ich príjem dostatkom rastlinných tukov. Používajte za studena lisované oleje. Najvhodnejší je olivový, ľanový, sezamový alebo konopný olej. Tieto oleje konzumujte za studena, polievajte nimi už hotové jedlo. Na tepelnú úpravu si kúpte kvalitný olivový olej do varenia.
Vyhýbajte sa margarínom a konzumáciu repkového a slnečnicového oleja obmedzte na minimum. Obsahujú veľa omega-6 mastných kyselín, ktorých vysoká koncentrácia v krvi je škodlivá.
Olivový olej je skutočne výnimočný. Kvalitný olivový olej obsahuje vysoké množstvo látky zvanej hydroxytyrozol, ktorá pomáha udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku, má priaznivý vplyv na oxidáciu LDL cholesterolu a podporuje cirkuláciu krvi v cievach. 

2. Orechy a strukoviny 
Zabezpečte si denný príjem orechov – mandle, vlašské, lieskové, píniové, kešu orechy. Zo strukovín odporúčame červenú šošovicu, cícer, bôb alebo fazuľu. Strukovinové jedlá konzumujte niekoľkokrát do týždňa. Pridávajte ich do svojho jedálnička postupne, nárazovo zvýšený príjem môže spôsobiť nepríjemnosti v podobe kŕčov a nafukovania.
3. Nízkotučné produkty NIE! 
V minulosti prevládal názor, že hlavnou príčinou vysokého cholesterolu je konzumácia tučných jedál. Mnohým pacientom bolo nariadené stravovať sa nízkotučnými produktami. Dnes sa už vie, že tuky sú pre telo veľmi dôležité. V nízkotučných výrobkoch sú tuky nahradené inými látkami, často cukrom alebo inou formou sacharidov. Tieto výrobky, označované ako „light“ obsahujú aj viac stabilizátorov, zahusťovadiel, umelých prísad, aby sa chuťovo podobali klasickým potravinám. Práve umelé prísady a dochucovadlá sú to, čomu sa musíte vyhnúť, ak chcete znížiť cholesterol.
4. Ryby a morské plody 
Tie sú pre dopĺňanie omega-3 mastných kyselín veľmi dôležité. Aspoň 2x týždenne si doprajte porciu tuniaka, lososa alebo inej ryby, ktorá vám chutí. Vhodný je aj rybí olej vo forme výživových doplnkov.
5. Vyprážanie NIE!
Namiesto vyprážania zvoľte grilovanie, dusenie alebo pečenie.
6. Pozor aj na cukor 
Biely cukor nahraďte trstinovým, kokosovým cukrom, melasou, agávovým sirupom. Pod cukrom však nemyslíme len sladidlo.
Ak chcete znížiť cholesterol, je treba znížiť aj hladinu cukru v krvi. Tú nezvyšujú len potraviny a nápoje s vysokým obsahom rafinovaného cukru, ale aj múčne jedlá, cestoviny, biela ryža, konzumácia alkoholu, hlavne stres a nedostatok spánku.
Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a spôsobuje zápalové ochorenia ciev. Zvýšené hodnoty cukru v krvi spôsobujú postupné zvyšovanie hladiny inzulínu. To ma za následok zadržiavanie vody v tele a zužovanie ciev, čo spôsobuje opuchy, potenie a vysoký krvný tlak.
Dlhodobo sa vyhnite konzumácii množstva príloh (zemiakov, bielej ryže), múčnych výrobkov (biele pečivo nahraďte celozrným alebo kváskovým), a hlavne, vyvarujte sa nákupu polotovarov a „fast-foodu“. Ak máte chuť na sladkosť, nesiahajte po keksíkoch s obsahom umelých sladidiel, vyberte si radšej kvalitnú horkú čokoládu.
Rôzne ďalšie potraviny vhodné na zníženie cholesterolu:
Ovsené vločky
Ovos obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny, betaglukánu, minerálov a rastlinných bielkovín. Pri pravidelnej konzumácii dokáže znížiť hladinu cholesterolu až o 20 percent.Raňajkujte ovsené vločky s posekanými orechmi a s kúskami čerstvého ovocia.
Vlašské orechy
Tieto orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3, ktoré chránia cievy a zrazia cholesterol asi o 15 percent, keď ich jete pravidelne. Nachádza sa v nich aj veľa minerálov, vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktorý má silné antioxidačné účinky.
Sušené strukoviny
Fazuľa, hrach, šošovica, cícer, bôb a sója majú vysoký podiel vlákniny, rastlinných bielkovín a vitamínov skupiny B i pestrej škály minerálnych látok. Strukoviny sú skvelým pomocníkom nielen v boji s cholesterolom, ale aj s nadváhou. Podmienkou je ich diétna príprava.
Mandle
Hoci to nie sú orechy, ale semená, majú podobné zloženie i liečivé vlastnosti. Okolo 51 percent tvoria tuky, najmä zdraviu prospešné polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny. Obsahujú aj veľa vitamínu E, vitamínov skupiny B, horčíka, vápnika a bielkovín. Porcia 10 mandlí denne môže znížiť cholesterol o 20 percent.Nesolené mandle si dajte ako snack alebo posekanými posypte zeleninový šalát.
Pomarančová šťava
Zvyčajne sa pije ráno ako zdroj vitamínu C a energie z ovocného cukru, ale má aj iné pozitívne vlastnosti. Je bohatá na draslík, horčík a provitamín A. Podľa jedného výskumu pohár šťavy každý deň ráno nalačno skutočne zníži cholesterol. Ak máte cholesterol v norme, nemusíte sa báť, že vám stúpne.
Avokádo
Mastná zelená hruška je vynikajúci zdroj mononenasýtených mastných kyselín a rastlinných sterolov, ktoré takisto znižujú cholesterol. Avokádo je bohaté aj na rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny B a K a rôzne minerály.
Morské ryby
Losos, tuniak, makrely, sardinky sú skvelou náhradou červeného mäsa, pretože majú vysoký obsah mastných kyselín omega-3, ľahko stráviteľných bielkovín a minerálov.














































































      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies