Projekt zásobovania vodou postavený v Číne má prospech pre 400 000 ľudí žijúcich v Tanzánii

NETKY.SK • 2 Február 2024, 16:42 • 2 min
Projekt zásobovania vodou postavený v Číne má prospech pre 400 000 ľudí žijúcich v Tanzánii

ARUSHA - Anna Emmanuelová, matka štyroch detí s bydliskom v Njiro v meste Arusha na severe Tanzánie, už neznáša bezsenné noci so starosťami o vodu pre potreby svojej domácnosti. 32-ročná žena v domácnosti má teraz prístup k čistej a bezpečnej vode len čo by kameňom dohodila od svojho bydliska, a to vďaka Power Construction Corporation of China (PowerChina), prominentnej čínskej stavebnej firme, ktorá postavila projekt nového vodovodného systému Arusha na adrese úpätia hory Meru.

slovakia

left justify in out

Emmanuelová patrí medzi 400 000 príjemcov tejto iniciatívy financovanej Africkou rozvojovou bankou, pričom dátum ukončenia projektu je stanovený na 27. júna 2023, po jeho prelomovom decembri 2018. „Pred realizáciou projektu zásobovania vodou sme cestovali na veľké vzdialenosti a hľadali pramenitú vodu, ktorá vo väčšine prípadov nebola vhodná na pitie, varenie jedla a pranie oblečenia,“ povedala Emmanuelová pre agentúru Xinhua v nedávnom rozhovore. Poznamenala, že namiesto toho si museli kupovať vodu a väčšinou si to ľudia nemohli dovoliť kvôli finančným obmedzeniam, ktorým čelili.

 

Emmanueloná so širokým úsmevom povedala, že od dokončenia vodného projektu majú miestni obyvatelia prístup k vode pre potreby domácnosti a môžu ušetriť to málo peňazí, ktoré mali, keďže už nepotrebujú kupovať vodu. V súčasnosti nielenže získavame čistú a bezpečnú vodu, ale tiež sme bez chorôb prenášaných vodou, na ktoré sme sa nakazili používaním kontaminovanej pramenitej vody v minulosti,“ povedala.

 

Projekt zásobovania vodou podľa PowerChina zahŕňa položenie viac ako 620 km oceľových potrubí, výstavbu 11 bazénov a prepojenie vodovodnej siete pre 48 000 domácností.

 

Jin Denghui, projektový manažér, uviedol, že projekt zahŕňal získavanie vody z hlbokej podzemnej vody na úpätí hory Kilimandžáro, najvyššej hory Afriky vzdialenej asi 100 km od Arushy, a jej dodávanie do cieľových domácností v Arushe každý deň.

 

Denghui dodal, že projekt zlepšil životné podmienky obyvateľov a pomohol rozšíriť miestnu ekonomiku. Pri výstavbe projektu zamestnali viac ako 4000 miestnych obyvateľov, zorganizovali odborné školenia vo zváraní a vyškolili skupinu technických a manažérskych talentov.

Pri realizácii projektu zásobovania vodou čínska spoločnosť aktívne prevzala spoločenskú zodpovednosť tým, že darovala laboratórium miestnej škole, uskutočnila viaceré demonštrácie záchrany pri nehodách a udržiavala obecné cesty postihnuté eróziou. Dostalo sa jej vyjadrení vďaky z rôznych oblastí spoločnosti.

 

Tanzánske ministerstvo vody formálne vyjadrilo svoje uznanie spoločnosti PowerChina za významný príspevok spoločnosti k dokončeniu vodného projektu Arusha v liste odoslanom v januári 2022.

 

Anthony Kusaya, päťročný asistent ľudských zdrojov v PowerChina, povedal, že je spokojný so svojou prácou, ktorá mu umožnila zabezpečiť rodinu a vyriešiť finančné problémy, s ktorými sa predtým stretol. "Moje skúsenosti s prácou pre PowerChina mi tiež pomohli rozšíriť moje zručnosti," povedal Kusaya a zdôraznil, že dlhodobá spolupráca medzi Čínou a Tanzániou priniesla vzájomné výhody ľuďom na oboch stranách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Hua Hongli
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies