Afrika navrhuje globálne uhlíkové dane v boji proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 11 September 2023, 07:55 • 2 min
Afrika navrhuje globálne uhlíkové dane v boji proti klimatickým zmenám

Dokument zverejnený v stredu požadoval, aby hlavní znečisťovatelia venovali viac zdrojov na pomoc chudobnejším národom. Hlavy afrických štátov uviedli, že ho použijú ako základ pre svoju vyjednávaciu pozíciu na novembrovom summite COP28.

slovakia

left justify in out

Africkí lídri v spoločnom vyhlásení navrhli globálny režim uhlíkovej dane.

Nairobiská deklarácia zavŕšila trojdňový africký klimatický summit v hlavnom meste Kene.

 

Pomoc so znečisťovaním chudobnejším národom

Dokument zverejnený v stredu požadoval, aby hlavní znečisťovatelia venovali viac zdrojov na pomoc chudobnejším národom.

Hlavy afrických štátov uviedli, že ho použijú ako základ pre svoju vyjednávaciu pozíciu na novembrovom summite COP28.

Africkému samitu o klíme dominovali diskusie o tom, ako mobilizovať financie na prispôsobenie sa čoraz extrémnejšiemu počasiu, šetrenie prírodných zdrojov a rozvoj obnoviteľnej energie.



Afrika patrí medzi najzraniteľnejšie kontinenty voči vplyvom klimatických zmien, no podľa výskumníkov dostáva len asi 12 percent z takmer 300 miliárd dolárov v ročnom financovaní, ktoré potrebuje na zvládnutie.

 

 

Vyhlásenie je obrovským krokom vpred


Deklarácia z Nairobi vyzvala svetových lídrov, aby sa „zhromaždili za návrh globálneho režimu zdaňovania uhlíka vrátane uhlíkovej dane z obchodu s fosílnymi palivami, námornej dopravy a letectva, ktorý môže byť tiež rozšírený o globálnu daň z finančných transakcií“.

Aktivistka za ľudské práva Graça Machel pre BBC povedala, že vyhlásenie je "obrovským krokom vpred".

 

"Afrika je hráč, svet nemôže ísť bez Afriky v strede," povedala.


"Afrika tu nie je na to, aby jej niekto pomáhal"

 

"Afrika tu nie je na to, aby jej niekto pomáhal. Afrika je tu na to, aby ponúkala príležitosti ponúkať investície, ponúkať riešenia."



Dve desiatky krajín uvaľujú dane na uhlík

 

V deklarácii z Nairobi sa uvádza, že takéto opatrenia zabezpečia rozsiahle financovanie investícií súvisiacich s klímou aizolujú otázku zvyšovania daní od geopolitických a domácich politických tlakov.


Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) v súčasnosti uvaľujú dane na uhlík približne dve desiatky krajín, ale myšlienka globálneho režimu zdanenia uhlíka sa veľmi nepresadila.



Kenský prezident William Ruto sa v utorok odvolal na minulé návrhy v Európskej únii týkajúce sa dane z finančných transakcií.

Ochranárske skupiny v roku 2011 uviedli, že peniaze získané z dane by mali financovať environmentálne priority, ale návrh Európskej komisie nikdy nezískal jednomyseľný súhlas Európskej rady, aby sa stal zákonom.


Joab Bwire Okanda, hlavný poradca charitatívnej organizácie Christian Aid, uviedol, že výzva na celosvetovú uhlíkovú daň je vítaná, ale „aby znečisťovatelia skutočne platili, je potrebné prijať falošné riešenia, ako sú uhlíkové kredity, ktoré znečisťovateľom umožnia voľnú cestu bez toho, aby podnikli zmysluplné kroky. odovzdané do smetného koša“.

Sú potrebné ďalšie systémové zmeny

 

Niektorí aktivisti tvrdia, že kredity, ktoré znečisťovateľom umožňujú kompenzovať emisie financovaním zelených aktivít, sú zámienkou pre veľkých znečisťovateľov, aby naďalej vypúšťali oxid uhličitý.


Ruto povedal, že medzinárodné vlády, rozvojové banky, súkromní investori a filantropi vyčlenili počas troch dní na zelené projekty dohromady 23 miliárd dolárov, vrátane stoviek miliónov na významnú iniciatívu v oblasti uhlíkových trhov.

Africkí lídri však uznali, že tieto druhy investícií len poškriabajú povrch finančných potrieb kontinentu a povedali, že sú potrebné ďalšie systémové zmeny.

 

 

Demonštranti konferenciu skritizovali

 

 

Niektorí analytici uviedli, že samit nebol dostatočne zameraný na to, ako pomôcť Afričanom prispôsobiť sa extrémnemu počasiu.

Demonštranti tiež kritizovali konferenciu a mimo nej demonštrovali proti plánu Afriky predávať uhlíkové kredity do zahraničia.


Niekoľko zahraničných spoločností a krajín sa zaviazalo na nákup uhlíkových kreditov v hodnote stoviek miliónov od organizácie Africa Carbon Markets Initiative (ACMI), vrátane Spojených arabských emirátov, ktoré sa zaviazali kúpiť 450 miliónov dolárov.

 

Preklad z BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: bbc.com, textt: bbc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies