Čína zaznamenala už druhý rok po sebe pokles počtu obyvateľov

NETKY.SK • 17 Január 2024, 12:16 • 2 min
Čína zaznamenala už druhý rok po sebe pokles počtu obyvateľov

PEKING - Čínske hospodárstvo v roku 2023 rástlo o 5,2%, čo je o niečo viac ako oficiálny cieľ, ale oživenie bolo omnoho horšie, ako mnohí analytici a investori očakávali, v dôsledku prehlbujúcej sa krízy s nehnuteľnosťami, zvyšovania deflačných rizík a slabého dopytu, ktoré vrhajú na výhľad na tento rok.

slovakia

left justify in out

Očakávania, že druhé najväčšie hospodárstvo na svete bude mať silný posun po koronavíruse, sa s postupom roka rýchlo strácajú, pričom spotrebitelia a podniky majú slabú dôveru, narastajú dlhy miestnych vlád a spomaľuje sa globálny rast, ktorý prudko ovplyvňuje pracovné miesta, aktivitu a investície.

 

"Zotavenie z COVID - aj keď to bolo sklamaním - sa skončilo," podľa posledného prieskumu China Beige Book International zverejneného v stredu. "Akékoľvek skutočné zrýchlenie (v tomto roku) si bude vyžadovať buď veľké globálne prekvapenie, alebo aktívnejšiu vládnu politiku," povedal súkromný zberateľ údajov.

 

Množstvo ekonomických údajov na začiatku stredy naznačilo, že do nového roka populácia Číny stratila väčšiu dynamiku, a to aj napriek návalu vládnych podporných opatrení.

 

Podľa prieskumu spravodajského portálu Reuters údaje Národného štatistického úradu (National Bureau of Statistics - NBS) ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v októbri až decembri na 5,2% z 4,9% v treťom štvrťroku, ale chýba mu prognóza 5,3%.

 

Niektoré decembrové ukazovatele zverejnené spolu s údajmi o HDP boli horšie, čo naznačuje, že dlhotrvajúca realitná kríza v krajine sa prehlbuje napriek snahám vlády podporiť toto odvetvie. Ďalšie údaje za posledný mesiac zase ukazujú, že rast maloobchodu sa spomalil a investície zostali mierne, pričom iba priemyselná produkcia vykazovala určité známky zlepšenia.

Podľa očakávaní, avšak nestále

Politickí činitelia očakávajú, že Peking si tento rok udrží podobný cieľ rastu vo výške približne 5%, ale analytici hovoria, že aj s ďalšími stimulmi by to mohol byť náročný rozkaz. Cyklické problémy, ako je realitná kríza, sa stretávajú s hlbokými štrukturálnymi otázkami, ako je nadmerné spoliehanie sa na investície a infraštruktúru poháňané dlhom, a nie s krokmi na rozšírenie a prehĺbenie spotreby.

 

Vedúci NBS Kang Yi na tlačovej konferencii v Pekingu povedal, že rast Číny do roku 2023 bol "ťažko dosiahnutý", ale dodal, že hospodárstvo čelí zložitému vonkajšiemu prostrediu a nedostatočnému dopytu v roku 2024.

 

Akcie v Číne, ktoré už klesajú na päťročné minimá, po najnovších neuspokojivých údajoch klesli, rovnako ako čínske firmy kótované v Hongkongu, zatiaľ čo yen sa zmiernil. Mena sa tak nedávno dostala pod nový tlak, keďže očakávania trhu rastú, že politici sa budú musieť čoskoro zaviazať k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb a iným podporným opatreniam.

 

„V súčasnosti je úroveň verejného dlhu našej krajiny a miera inflácie nízka a súbor politických nástrojov sa neustále obohacuje," povedal vedúci NBS Kang. "Fiškálna, menová a iná politika má relatívne veľký manévrovací priestor a podmienky na zintenzívnenie vykonávania makroekonomických politík," dodal Kang.

Zmiešané decembrové údaje ukazujúce "hrboľaté" zotavenie

Analytici uviedli, že investori na akciových trhoch vyzerali v stredu najviac otrasení hrozivými údajmi o nehnuteľnostiach.  Decembrové ceny čínskych nehnuteľností klesli najrýchlejším tempom za takmer deväť rokov, čo znamená už šiesty mesiac po sebe, ukázali údaje NBS. Predaj nehnuteľností podľa podlaží klesol za rok o 8,5%, zatiaľ čo nová výstavba začala klesať o 20,4%.

 

Zadlžení stavitelia podľa odhadov ekonómov oneskorili výstavbu miliónov domov, čím ešte viac ovplyvnili dôveru spotrebiteľov.

 

"Myslím si, že trhy sklamali, keďže v pondelok sa neznížili úrokové sadzby, ale zdá sa, že sa uvažuje o cielenejších opatreniach," povedal Woei Chen Ho, ekonóm z UOB. "Problémy s nehnuteľnosťami sa neriešia veľkým znížením sadzieb," dodal ekonóm Woei Chen Ho.

 

V pondelok nechala centrálna banka strednodobú politickú sadzbu nezmenenú, čím vzdorovala trhovým očakávaniam zníženia, keďže tlak na yen naďalej obmedzoval rozsah menového zmierňovania.  

 

"Roztrieštené poskytovanie podpory z polovice roka takmer nič nespravilo. Je jasné, že čínska ekonomika potrebuje extra stimuly," povedal Harry Murphy Cruise, ekonóm v spoločnosti Moody's Analytics. "Priama podpora domácnostiam by mohla byť páčidlom potrebným na otvorenie peňazí, ale vyhliadky na takúto podporu boli v posledných rokoch pre úradníkov nevýhodné. Namiesto toho sa menové uvoľnenie a nová emisia dlhu pre projekty v oblasti infraštruktúry, energetiky a výroby zdajú pravdepodobnejšie," dodal ekonóm Harry  Murphy Cruise.

 

Nastáva aj pokles nezamestnanej mládeži, rast populácie znovu upadá

Keďže podniky boli naďalej opatrné pri zamestnávaní nových pracovníkov napriek mnohým neistotám, celoštátna miera nezamestnanosti založená na prieskumoch sa zvýšila z 5,0% v novembri na 5,1%. NBS tiež obnovila zverejňovanie údajov o nezamestnanosti mladých ľudí, ktoré pozastavila na päť mesiacov. Miera nezamestnanosti založená na prieskumoch v decembri pre 16 – 24 ročných okrem vysokoškolákov bola 14,9% v porovnaní s rekordnou hodnotou 21,3% v júni.

 

Najnovšie údaje naznačujú, že hospodárstvo začína v roku 2024 na nestabilných základoch s pretrvávajúcimi deflačnými tlakmi a miernym nárastom vývozu, ktorý pravdepodobne nespôsobí rýchly obrat v slabej činnosti tovární. "Aj keď ešte stále očakávame určitý krátkodobý impulz z politického zmierňovania, je nepravdepodobné, že by to neskôr v tomto roku zabránilo obnovenému spomaleniu,“ povedal Julian Evans-Pritchard, vedúci čínskej ekonomiky v Capital Economics. "Hoci vláda splnila svoj cieľ rastu HDP na rok 2023 vo výške" približne 5,0% ", dosiahnutie rovnakého tempa rastu v roku 2024 bude oveľa náročnejšie," dodal Julian Evans-Pritchard

 

K obavám o dlhodobejšie vyhliadky rastu Číny sa pridáva aj to, že počet obyvateľov v krajine v roku 2023 klesol už druhý rok za sebou. Celkový počet ľudí v Číne v roku 2023 klesol o 2,08 milióna na 1,409 milióna, čo je rýchlejší pokles ako v roku 2022.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, TASR, CNN, Foto: France24 / Reuters / Florence Lo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies