VIDEO: Podaril sa prvý let helikoptéry na Marse

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 09:06 • 2 min
VIDEO: Podaril sa prvý let helikoptéry na Marse

Vrtuľník Ingenuity včera v ranných hodinách absolvoval svoj prvý let v atmosfére Marsu. Dopadol úspešne.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mal vrtuľník Ingenuity absolvovať testovací autonómny let ešte 11. apríla, no kvôli problémom sa termín oneskoril a Ingenuity musela dostať softvérovú aktualizáciu, ktorá mala dopadnúť úspešne. Prišiel jeho čas. Vrtuľník Ingenuity sa v pondelok ráno pokúsil o svoj prvý let v atmosfére Marsu. Informoval web mars.nasa.gov.

 

„Vynález je najnovší z dlhej a legendárnej tradície projektov NASA, ktoré dosiahli cieľ prieskúmať vesmír, keď sa to kedysi považovalo za nemožné,“ uviedol úradujúci administrátor NASA Steve Jurczyk. " X-15 bol hľadačom raketoplánu. Mars Pathfinder a jeho rover Sojourner urobili to isté pre tri generácie Mars roverov. Nevieme presne, kam nás vynaliezavosť dovedie, ale dnešné výsledky naznačujú, že obloha, minimálne na Marse, nemusí byť limitom,“ dodal.

 

Vynález sa dostal do predpísanej maximálnej nadmorskej výšky 3 metre, a udržiaval stabilný pohyb po dobu 30 sekúnd. Potom zostúpil a po zaznamenaní celkových 39,1 sekúnd letu sa dostal späť na povrch Marsu. 

 

"Teraz, 117 rokov po tom, čo sa bratom Wrightom podarilo uskutočniť prvý let na našej planéte, sa podarilo vrtuľníku NASA vykonať tento úžasný počin na inom svete," uviedol vedúci pracovník NASA Thomas Zurbuchen. „Zatiaľ čo tieto dva ikonické momenty v leteckej histórii môžu byť oddelené časom a 173 milión míľami vesmíru, teraz budú navždy spojené. Ako pocta dvom inovatívnym výrobcom z Daytonu, bude toto prvé z mnohých letísk v iných svetoch známe ako Wright Brothers Field, ako uznanie za  vynaliezavosť a inovácie, ktoré naďalej poháňajú prieskum,"  oznámil Zurbuchen meno marťanského letiska, na ktoré sa let uskutočnil.

 

img

 

Ingenuity

Je to rotorové lietadlo, ktoré váži 1,8 kg.  Vrtuľník Ingenuity je skonštruovaný z komponentov, ktoré sú bežne dostupné. Je vysoký len 0,49 m a priemer otáčania vrtúľ je 1,2 m. Jeho výkon je 350 W a energiu získava zo svojich solárnych panelov. Funguje na operačnom systéme Linux. Napriek tomu že gravitácia Marsu dosahuje len 38 %  zemskej, vrtuľník sa musí vysporiadať len s 1 % hustotou atmosféry Marsu.

 

NASA sa na tento let pripravovala celé týždne, odkedy rover Perseverance pristál na povrchu červenej planéty. Informoval portál JPL.  Ak by sa niečo pokazilo, NASA mala v zálohe ďalšie úpravy softvéru, ktoré by následne aplikovala pri ďalšom pokuse. Ide o prvý kontrolovaný let ľuďmi skonštruovaného stroja na inej planéte. Helikoptéra Ingenuity úspešne vzlietla a následne pristála na povrchu Marsu, všetky systémy boli v dobrom stave. Projekt plánovyný NASA a JPL sa úspešne podaril.

 

 

Prenos dát trval trochu dlhšie, no dokonca je zverejnené video vo vyššej kvalite. Vyhotovil ho rover Perseverance, a zachytáva vzlet, približne dvadsať sekúnd dlhé vznášanie sa a následné mäkké pristátie vrtuľníka Ingenuity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies