Chodci, pozor, polícia si na vás posvieti lepšie: Takéto pokuty vám hrozia!

NETKY.SK • 12 Február 2019, 11:22 • 2 min
Chodci, pozor, polícia si na vás posvieti lepšie: Takéto pokuty vám hrozia!

Aby sa zabránilo počtu nehôd v súvislosti s chodcami, bude im polícia rozdávať pokuty.

slovakia

left justify in out

Podľa policajných štatistík za posledné obdobie neúmerne stúpol počet úmrtí chodcov na cestách. V mnohých prípadoch sa táto situácia pripisuje práve nedostatočnej disciplinovanosti peších, respektíve neznalosti zákona. Často totiž prechádzajú cez vozovku na neoznačených miestach, nachádzajú sa na ceste bez reflexných prvkov alebo dokonca prechádzajú cez priechod na červenú. Polícia SR sa preto rozhodla, že ich bude kontrolovať viac.

 

img

 

Muži zákona sa domnievajú, že vyššie pokuty by chodcov mohli naučiť, ako sa v premávke správať. Údajne je to len pre ich dobro. Ak nebudú rešpektovať pravidlá, budú platiť. Výška takýchto pokút sa pritom pohybuje v rozmedzí od 50 do 100 eur v závislosti od závažnosti priestupku.

 

Treba však povedať, že nie všetky cesty vychádzajú chodcom v ústrety. Neraz sa totiž priechod nachádza desiatky metrov napríklad od zastávky MHD a pokiaľ chce dotyčný stihnúť prípoj, neostáva mu iné, ako porušiť zákon a prebehnúť na druhú stranu mimo priechodu. Iná situácia je na priechodoch so semaformi. Tu býva častým problémom zle nastavený interval. Človek musí čakať veľmi dlho, kým preblikne zelená, hoci nemusí ísť o veľmi frekventovanú cestu. Tá trvá tak krátko, že sa človek nestihne dostať ani do polovice trasy a už svieti červená.

 

 

Niektoré vyspelé krajiny, napríklad Dánsko, majú semafory prispôsobené pre chodcov. Ak prší, senzory na križovatke uprednostnia peších spolu s cyklistami pred automobilmi. Ak je vyladená infraštruktúra, zákony sa dodržiavajú jednoduchšie. Samozrejme, obozretnosti nie je nikdy dosť a v premávke by sme riskovať rozhodne nemali. Radšej do práce meškať tri minúty, ako skončiť v nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies