Cestovanie električkou na bratislavskú Hlavnú stanicu sa skráti

NETKY.SK • 10 Február 2017, 15:39 • 2 min
Cestovanie električkou na bratislavskú Hlavnú stanicu sa skráti

BRATISLAVA - Cestovanie električkou na bratislavskú Hlavnú stanicu by malo byť už o niečo kratšie. Mesto Bratislava spustilo totiž preferenciu električiek v križovatkách Mýtna – Imricha Karvaša a Žilinská – Štefanovičova. Od utorka (7.2.) je tu v testovacej prevádzke nový dynamický režim riadenia cestnej dopravnej signalizácie.

slovakia

left justify in out

"Očakávaná priemerná časová úspora pre električky v oboch smeroch je oproti statickému režimu približne 30 až 35 sekúnd," informovala TASR Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

 

Dynamické riadenie križovatiek s preferenciou električiek je súčasťou projektu modernizácie električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku Radlinského – Štefanovičova. Zavedenie preferencie na linkách 1 a 2 medzi zastávkami Žilinská a STU má okrem zvýšenia rýchlosti aj zlepšiť ich pravidelnosť.

 

"Električky posielajú informáciu o svojej polohe riadiacej jednotke cestnej svetelnej signalizácie pomocou bezdrôtovej komunikácie cez rádiový systém TETRA. Radič následne prednostne zaradí fázu, v ktorej majú električky voľno, pričom pri prejazde križovatkou sa električka opäť 'odhlási'," vysvetlila Kohútiková.

 

Počas víkendov či v časoch slabej dopravnej záťaže a redších intervalov električiek budú križovatky skúšobne fungovať v režime "kmitavej žltej". Električky, ktoré sa budú v oboch križovatkách nachádzať na vedľajšej ceste, si svetelnú signalizáciu aktivujú tak, aby mali zabezpečený plynulý prejazd, pričom v kolíznych smeroch bude počas prejazdu električiek svietiť signál s červeným svetlom. V križovatke Žilinská – Štefanovičova je zakomponovaná aj preferencia trolejbusov.

 

"Upozorňujeme vodičov aj chodcov na ostražitosť a sledovanie dopravnej situácie. Nový spôsob riadenia križovatiek bude v nasledujúcich týždňoch priebežne vyhodnocovaný v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava a Krajským dopravným inšpektorátom a bude podľa potreby upravovaný," podotkla Kohútiková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies