Českým firmám chýbajú ľudia, výrobu sťahujú na východ

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 16:21 • 2 min
Českým firmám chýbajú ľudia, výrobu sťahujú na východ

PRAHA - Katastrofálny nedostatok zodpovedajúcej pracovnej sily v Česku ženie firmy na východ. Časť výroby, najmä v menej technologicky náročných odvetviach, niektoré z českých firiem presúvajú na Slovensko, ale aj ďalej. A podľa expertov by sa tento trend mal ďalej posilňovať. Informoval o tom server E15.cz.

slovakia

left justify in out

"Už dlhšiu dobu presúvame aktivity na Slovensko. Dnes tam staviame nový závod a rokujeme aj o výrobe na Ukrajine. Mohli by sme mať omnoho viac zákaziek, ale bojíme sa, aby sme sa v budúcnosti nedostali do problémov s plnením termínov. Už dnes pracujeme počas sobôt. Príčinou je dlhodobý nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily," hovorí Miloslav Čermák, šéf Sněžky Náchod, ktorá je dodávateľom šitých dielov pre automobilový priemysel.

 

Presunom výroby ešte ďalej na východ hrozí aj Jiří Grund, spolumajiteľ rovnomennej textilky. "Do úvahy by pripadal napríklad presun výroby do Číny," povedal Grund.

 

Hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek predpokladá, že tento jav bude ešte častejší, na druhej strane, napríklad na Slovensku nie je situácia pracovného trhu omnoho lepšia. "Vyššiu mieru nezamestnanosti navyše kompenzujú väčšie štrukturálne problémy," uviedol s odkazom na možné riziká Sobíšek.

 

Podľa odborníkov sa výroba bude presúvať skôr v sektoroch s menšou pridanou hodnotou. "Očakával by som tento vývoj v oblasti obchodu, logistiky či kompletizácie výrobkov," povedal ekonóm Petr Hlinomaz.

 

Pozície s nižšou požadovanou kvalifikáciou by firmy radšej riešili formou dovozu pracovníkov zo zahraničia. "Do úvahy prichádzajú ľudia z Ukrajiny, Vietnamu či Filipín," uviedol podpredseda Asociácie exportérov Otto Daněk, no dodal, že ich rýchlemu začleneniu do výroby v súčasnosti bráni množstvo administratívnych prekážok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies