Eurokomisia ustúpila farmárom, niektoré environmentálne pravidlá zmiernila

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 17:08 • 2 min
Eurokomisia ustúpila farmárom, niektoré environmentálne pravidlá zmiernila

Európska komisia navrhla zmiernenie niektorých environmentálnych pravidiel pre poľnohospodárov. Farmárom, ktorí v posledných mesiacoch protestovali vo viacerých krajinách, tak ponúkla ústupky.

slovakia

left justify in out

Kľúčovým prvkom prepracovaného návrhu Európskej komisie sa stala dobrovoľnosť. Kým pôvodne poľnohospodári museli na získanie dotácii spĺňať niektoré ekologické podmienky, po novom navýšenú finančnú kompenzáciu dostanú tí farmári, ktorí sa rozhodnú, že tieto podmienky budú dodržiavať.

Poľnohospodári budú môcť napríklad získať väčšiu finančnú podporu za to, že časť pôdy zostane neproduktívna. Farmári rovnako nebudú musieť ani vyčleniť pôdu, ktorá zostane ležať úhorom, či pestovať medzisezónne plodiny.

Európska komisia zároveň navrhuje, aby sa farmári, ktorých farmy sú menšie ako desať hektárov, oslobodili od kontrol a sankcií.

Brusel verí, že navrhované ústupky upokoja hnev farmárov pred júnovými európskymi voľbami. Časť analytikov sa obáva, že z frustrácie poľnohospodárov by vo voľbách mohla profitovať krajná pravica.

Zástancovia ochrany životného prostredia Komisiu naopak kritizujú, že uprednostnila krátkodobé volebné zisky pred dlhodobou prípravou na riešenie klimatickej krízy.

O zozname možných opatrení budú rokovať ministri poľnohospodárstva členských štátov koncom mesiaca. Podpora farmárov bude však aj jednou z tém samitu lídrov, ktorí sa stretnú na budúci týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Traktoristi protestujú proti poľnohospodárskej politike EÚ v Bruseli. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies