O hlavnú cenu divadelného festivalu Nová dráma sa uchádza aj inscenácia Otočte kone

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 19:30 • 2 min
O hlavnú cenu divadelného festivalu Nová dráma sa uchádza aj inscenácia Otočte kone

BRATISLAVA - Pôvodnú hru Jána Mikuša s názvom Otočte kone! (Smrť Jozefa Chovanca) uvedie v utorok v Bratislave na festivale Nová dráma/New Drama 2023 Národné divadlo Košice.

slovakia

left justify in out

Pôvodnú hru slovenského režiséra, scenáristu a herca Jána Mikuša s názvom Otočte kone! (Smrť Jozefa Chovanca) uvedie v utorok v Bratislave na festivale Nová dráma/New Drama 2023 Národné divadlo Košice.

 

"Inscenácia je venovaná tragickým udalostiam na belgickom letisku," povedal pre TASR výkonný riaditeľ festivalu Dušan Poliščák s tým, že predstavenie hry, ktorá získala Cenu Štátneho divadla Košice v súťaži Dráma 2020, bude v novom priestore design factory Jarovce. "Sme veľmi radi, že sa to podarilo dotiahnuť do úspešného konca," poznamenal.

 

Javisková vízia či režijný koncept, ako hru nazval sám autor a režisér Ján Mikuš, dostala po úspechu v súťaži dramatických textov Dráma 2020 inscenačnú podobu v rámci projektu Medziscéna, ktorý prepája Národné divadlo Košice a kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik. "Veľkolepá javisková púť s početným hereckým ansámblom, živou hudbou a experimentálnymi postupmi prekračuje hranice divadla. Tematicky sa navracia a archivuje naše nedávne dejiny," približuje festival predstavenie, ktorého ústredným motívom, ako prezrádza podtitul inscenácie Smrť Jozefa Chovanca, je medializovaný prípad policajnej brutality a vraždy Jozefa Chovanca na letisku v Bruseli či výlet jedného z bývalých premiérov na operu do Drážďan.

 

img

záber z predstavenia Otočte kone! (Smrť Jozefa Chovanca)

 

"Odkaz na biblickú figúru svätého Pavla je spirituálnym metapríbehom, ktorý kontrastuje s menovanými udalosťami. Ich spojenie a režijné spracovanie ponúka podnetný (ne)divadelný zážitok," avizuje Nová dráma/New Drama 2023. Festival odprezentuje desať súťažných inscenácií slovenskej a svetovej drámy, ktoré súťažia o hlavnú cenu za najlepšiu inscenáciu - Grand Prix Nová dráma/New Drama. Diela hodnotí medzinárodná odborná porota, ktorú tvoria turecká kritička, prekladateľka a autorka Handan Salta, spolupredseda francúzskeho festivalu Avignon Off Harold David a švajčiarsky dramatik, režisér a scénograf Igor Bauersima, tohtoročný patrón festivalu. Ďalšie informácie o podujatí nájdu záujemcovia na https://www.novadrama.sk a na facebookovom profile podujatia. Festival potrvá do 20. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona