Prvý podrobný výskum o Facebooku: Toto sa s vami stane, ak ho prestanete používať!

NETKY.SK • 4 Február 2019, 11:12 • 2 min
Prvý podrobný výskum o Facebooku: Toto sa s vami stane, ak ho prestanete používať!

Čo myslíte, aký dopad môže mať na ľudskú psychiku "vysadenie" Facebooku?

slovakia

left justify in out

Na túto otázku sa už pokúšala odpovedať nejedna štúdia. Avšak až teraz sa realizovala taká, ktorej výsledky by sme mohli považovať za relevantné. Podpísali sa pod ňu vedci zo Stanfordovej univerzity v Kalifornii a dospeli k takýmto záverom.

 

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 2500 aktívnych i menej aktívnych používateľov Facebooku. Podmienkou bolo iba to, aby denne na sociálnej sieti trávili najmenej 15 minút. Z tejto skupiny sa náhodne oddelila časť účastníkov, takzvaná kontrolná skupina, ktorá v používaní Facebooku pokračovala tak, ako to mali zaužívané. Ostatní sa ho presne na mesiac museli vzdať. Čo sa dialo potom?

 

img

 

Správanie, postoje, názory či nálady dobrovoľníkov odborníci sledovali viacerými spôsobmi. Ukázalo sa, že tí, ktorí s používaním Facebooku na mesiac „sekli“ netrávili viac času na iných sociálnych sieťach, ale venovali sa rôznorodým „offline“ aktivitám. Stretávali sa s rodinou a priateľmi, ale sledovali aj televíziu. Toto vedci nepozorovali u druhej skupiny pripojenej na Facebook. Navyše, ľudia nevyužívajúci Facebook jeho sledovanie výrazne limitovali aj po ukončení experimentu.

 

Okrem toho „Deaktivácia spôsobila malé, ale významné zlepšenie v oblasti duševnej pohody, obzvlášť pri hodnotení vlastného pocitu šťastia, spokojnosti so životom, depresie a úzkosti," vyjadrili sa výskumníci. Rovnako ovplyvnení boli v tomto smere aj aktívni, aj pasívni používatelia. Napriek tomu sa však nepotvrdilo, že by nepoužívanie Facebooku malo až taký masívny dopad na ľudskú psychiku ako uvádzali predošlé štúdie.

 

img

 

Významným zistením je aj skutočnosť, že skupina abstinujúca od sociálnej siete mala menší prehľad o aktuálnych udalostiach, avšak ich politické postoje sa zásadným spôsobom nemenili. Zaujímavé však je, že u nich poklesla polarizácia názorov na politické témy.

 

Odborná verejnosť najnovšiu štúdiu veľmi chváli. Tvrdia, že toto je cesta, ktorou by sa mali uberať aj ďalšie podobné výskumy, pretože len takýmto spôsobom bude možné nájsť v danej problematike reálne súvislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona