Český prezident Zeman sa stretol vo Vatikáne s pápežom Františkom

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 14:15 • 2 min
Český prezident Zeman sa stretol vo Vatikáne s pápežom Františkom

VATIKÁN - S hlavou rímskokatolíckej cirkvi, pápežom Františkom, sa vo Vatikáne stretol dnes český prezident Miloš Zeman. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz

slovakia

left justify in out

Český prezident tak dostal príležitosť osobne pápežovi povedať, že sleduje jeho kroky a že mnohé z nich ho tešia, lebo sa podľa Zemana zhodujú s jeho životnými postojmi a názormi. To pápežovi ešte pred cestou do Vatikánu aj napísal.

 

Pri stretnutí spolu pápež so Zemanom hovorili po anglicky. "Je to pre mňa veľká radosť sa s vami stretnúť," povedal hlave rímskokatolíckej cirkvi český prezident.

 

Najvyšší český ústavný činiteľ so sebou priviezol špecifický osobný dar - štyri aktovky v základných liturgických farbách, zelenej, bielej, červenej a fialovej. "Pápež František so sebou aktovku nosí stále," vysvetlil šéf protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt.

 

Zeman, ktorý do Apoštolského paláca zamieril hneď po prílete na rímske letisko Ciampino, pápežovi ako oficiálny darček priviezol kópiu sošky Pražské Jezuliatko, ktorej originál je v pražskom chráme Panny Márie Víťaznej na pražskej Malej Strane a ktorá je veľmi populárna najmä v hispánskom svete, odkiaľ je aj pápež, argentínsky rodák, približuje webová stránka denníka Mladá fronta DNES.

 

Zeman so sebou k pápežovi priviezol aj základné kamene hospicu v Hradci Králové a domova pre seniorov s hospicovou starostlivosťou v Újezde u Brna. Priviezol ich preto, aby im pápež požehnal.

 

Na cestu za Svätým Otcom sa český prezident vypravil presne 25 rokov po návšteve bývalého pápeža Jána Pavla II. v Českej republike. Ján Pavol II. v apríli 1990 celebroval omšu na Velehrade.

 

Zeman tak pokračuje v tradícii stretávania sa českých prezidentov s hlavou rímskokatolíckej cirkvi. Václav Havel sa stretol s Jánom Pavlom II., s jeho nástupcom Benediktom XVI. sa zasa stretol exprezident Václav Klaus.

Spolu s prezidentom zamierili na oficiálnu návštevu do Vatikánu jeho manželka Ivana, kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner či opát strahovského kláštora Michael Pojezdný.

 

Na audienciu k pápežovi zamierili aj dvaja študenti Stojanovho gymnázia na Velehrade spolu s riaditeľom školy, informuje iDNES.cz.

 

Súčasťou Zemanovej jednodňovej cesty je aj návšteva Baziliky sv. Petra, položenie kvetov k hrobu Jána Pavla II. a Josefa kardinála Berana a návšteva pápežského kolégia pre českých a moravských študentov Nepomucenum a stretnutia so študentmi a ich rodičmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies