Vláda schválila poukazy pre seniorov

NETKY.SK • 1 December 2021, 16:21 • 2 min
Vláda schválila poukazy pre seniorov

BRATISLAVA - Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Tie budú môcť využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej choroby COVID-19, ktorú v stredu schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) zároveň požiadal Národnú radu SR o prerokovanie návrhu v skrátenom konaní.

 

img

 

Ministerstvo financií SR, ktoré pripravilo návrh, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní. Na poukaz budú mať nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu je zaočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Ako seniori minú 500-eurové poukážky, ak budú vo forme QR kódu v mobile?

 

Nárok na poukaz podľa schváleného materiálu vznikne osobám, ktoré očkovanie prvou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú v období od 25. novembra do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali a zaočkujú ich do 15. januára 2022.

 

 

Druhou skupinou sú seniori, ktorí dostanú posilňovaciu dávku vakcíny do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali, ak absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka. Treťou skupinou s nárokom na poukaz by mali byť obyvatelia zaočkovaní posilňovacou dávkou do 30. júna 2022. Podmienkou však je, že očkovanie druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú do 15. januára 2022, pričom posilňujúcu dávku absolvujú do 7 mesiacov od očkovania druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou. Poukaz poskytne ministerstvo financií v elektronickej alebo listinnej podobe. Listinná podoba poukazu má povahu ceniny. Poukaz môže použiť aj iná fyzická osoba.

 

Možno vás zaujme: Od 1. decembra končí pandemická PN

 

Predseda SaS Richard Sulík nazval poukážky fiaskom. "Takýmto krokom dehonestujeme alebo devalvujeme samotnú vakcínu," povedal s tým, že ľudia by sa mali dať zaočkovať preto, lebo majú obavu o svoj život a zdravie, a nie preto, že im za to niekto zaplatí. Pokiaľ má niekto strach z vakcíny a štátu sa nepodarí ho presvedčiť na  očkovanie, je to podľa Sulíka jeho právo. "Môžeme sa potom baviť o rôznych kompenzáciách a náhradách," dodal.

 

img

 

Šéf SaS sa tiež obáva, aby poukážky nevyužívali odporcovia očkovania na podplácanie lekárov, ktorí by ich mohli zapísať do systému ako zaočkovaných a vakcínu pritom nepoužiť. Sulík očakáva konflikt s Európskou úniou. Tá totiž pre obmedzenú platnosť iba na územie Slovenska napadla aj rekreačné poukazy zavedené bývalou vládou.

 

K téme: KDH a SNS kritizujú poukazy pre seniorov. Majú vraj lepšie riešenie

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies