Česko darovalo pápežovi sochu sv. Anežky, zostane v Bazilike sv. Petra

NETKY.SK • 11 September 2016, 10:43 • 2 min
Česko darovalo pápežovi sochu sv. Anežky, zostane v Bazilike sv. Petra

PRAHA - Pápež František požehnal v sobotu počas mimoriadnej audiencie sochu sv. Anežky, ktorú do Vatikánu priviezli zástupcovia českej katolíckej cirkvi a štátu.

slovakia

left justify in out

Socha je dar českého štátu, vytvorili ju z pieskovca štyria študenti z kameníckej školy v Hořiciach a bude stáť v podzemí Baziliky sv. Petra, v kaplnke svätých patrónov Európy, informovala televízna stanica ČT24.

 

Český minister kultúry Daniel Herman, ktorý so sochou pricestoval do Vatikánu, vyhlásil, že "je to veľmi významná udalosť, pretože sa nedeje každý deň, aby Česká republika venovala Svätému stolci dar takého významu".

 

Socha je 160 centimetrov vykoná, stojí na 32-centimetrovom podstavci a aj s ním váži asi 300 kilogramov. Ako zdôraznila ČT24, je to jediná česká socha v Bazilike sv. Petra.

 

Česko darovalo pápežovi Františkovi sochu sv. Anežky pri príležitosti Svätého roku milosrdenstva. Sv. Anežku, symbol českej štátnosti, totiž českí veriaci považujú za symbol milosrdenstva.

 

Kardinál Miloslav Vlk odslúžil v sobotu popoludní omšu v rímskej Bazilike sv. Jána Krstiteľa v Lateráne, odkiaľ potom procesie českých pútnikov smerovalo do Baziliky sv. Petra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies