BRATISLAVA - Filet lososa a špenátovo-syrová plnka, upečené v chrumkavom lístkovom ceste.
Suroviny:
500 g losos (filet bez kože)
Špenátová plnka: 2 PL maslo, 1 ks šalotka, 2 strúčiky cesnak, 250 g špenát, 1 hrsť, lístky bazalky, 1 hrsť, petržlenová vňať, 200 g mascarpone, soľ, mleté čierne korenie, 1 balíček lístkové cesto, 1 ks
vajce na potretie
Postup:
Pripravíme si plnku: na rozpálené maslo v panvici pridáme nasekanú šalotku a cesnak. Keď cibuľka zmäkne pridáme opláchnuté listy špenátu a trochu vody. Podusíme, kým špenát nezmenší svoj objem a odstavíme. Do ešte teplého špenátu primiešame nasekané bylinky a mascarpone. Osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme na dva a pol veľkosti lososového filetu. Na jednu polovicu cesta nanesieme polovicu špenátovej plnky, tak aby nám ostali okraje cesta čisté (zhruba 1,5 centimetra) na uzavretie. Na vrch plnky položíme lososa a prekryjeme ho druhou polovicou plnky. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec preložíme čistú polovicu cesta cez plnku s losom a uzavrieme bochník ako obálku. Okraje pritlačíme vidličkou. Celý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme, okoreníme a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180°C na 25 minút.
Prajeme dobrú chuť!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: netky KŠ
Foto: internet
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk