Slovákov čakajú ťažké časy, NBS zverejnila prognózu o vývoji slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 1 Október 2020, 09:27 • 2 min
Slovákov čakajú ťažké časy, NBS zverejnila prognózu o vývoji slovenskej ekonomiky

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska očakáva, že v budúcom roku môže prísť o prácu 30-tisís ľudí. Zároveň sa zhorší platobná bilancia slovenských domácností.

slovakia

left justify in out

Národná banka predpokladá, že až 12% domácností, ktoré využili splátkové moratórium, nebude mať peniaze na splácanie svojich úverov. Čo predstavuje jedno percento z celkového počtu zadlžených domácností a približne 1,5 % z celkového objemu retailových úverov.

 

O výslekoch druhého prieskumu, ktorý vyhodnocoval zadĺženosť slovenských domácností na základe vývoja odkladu splátok, informoval guvernér NBS Peter Kažimír. Národná banka zároveň predstavila aj prognózu vývoja na trhu práce. 

 

NBS predstavila dva scenáre

NBS počíta s dvoma scenármi vývoja slovenskej ekonomiky. Všetko však bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie v krajine, ako aj vývoja ekonomiky v poslednom kvartály tohto roka a prvom kvartály toho budúceho. Kľúčovým faktorom bude aj vývoj ekonomiky po odznení podporných opatrení zo strany vlády a bánk.   

 

Horší scenár predpokladá, že sa budúci rok zasekneme na úrovni, na akej ukončíme aktuálny rok. Ten lepší ráta s rýchlejším oživením ekonomiky na úroveň spred pandémie už v roku 2021.

 

Tisíce ľudí bez práce

Negatívne dopady výrazne zasiahnu aj trh práce. NBS upozornila, že len v priebehu prvého polroka prišlo o zamestnanie 45-tisíc ľudí. Do konca roka to može byť ešte ďalších 10-tisíc a v budúcom roku až 30-tisíc Slovákov a Sloveniek.

 

Taktiež sa dôjde k poklesu miezd v súkromnom sektore, pretože sa im bude krátiť počet odpracovaných hodín, tým pádom dostanú nižšie odmeny. Zmenu zatiaľ nepocítia zamestnanci vo verejnom sektore. 

 

 

Problémy so splácaním svojich záväzkov

K júlu tohto roka požiadalo o odklad splátok 5,4 % zadlžených domácností. Ďalších približne 3,8 % si vybavilo iné úľavy úverových podmienok pre koronakrízu, napríklad vo forme refinancovania či zníženia mesačných splátok.

 

Prečítajte si viac: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Pritom až 12% domácnosti predpokladá, že v druhej vlne pandémie nebudú schopné splácať svoje záväzky od budúceho roka. 

 

"Tento podiel je mierne vyšší ako 9 % v prvej vlne. Naďalej teda výrazná časť zadlžených domácností s odkladom a inými úpravami úverových podmienok očakáva problémy so splácaním," konštatuje NBS.

 

 

Väčšina ľudí sa nevráti na úroveň spred koronakrízy

Domácností, ktoré si nevybavili odklad splátok alebo nijakým spôsobom nemenil úverové podmienky očakáva riadne splácanie, či už kvôli zlepšeniu finančnej situácie alebo kvôli tomu, že sa im počas krízy situácia nezhoršila.

 

"Iba nepatrná časť týchto domácností odpovedala, že neočakáva návrat svojej finančnej situácie na predkrízové úrovne, ale aj takéto domácnosti by mali byť schopné riadne splácať svoje úvery," priblížila NBS.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

 

Z opýtaných domácností, ktoré si zatiaľ nevybavili odklad či inú zmenu, však až 6% plánuje zmenu úverových podmienok, v rámci toho si ešte plánuje jedno percento domácností požiadať o odklad splátok.

 

img

 

Finančná gramotnosť Slovákov je oslabená

Po prvých krízových mesiacoch väčšina zadlžených domácností poukázala na zhoršenie finančnej situácie v porovnaní s predkrízovým obdobím.

 

"V auguste bol tento podiel už len tretinový, v oboch skupinách zadlžených domácností. Z toho medzi domácnosťami so zmenou úverových podmienok má zhoršenú finančnú situáciu približne 40 % domácností s odkladom splátok a 25 % domácností s inou zmenou," dodala NBS.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona