Českí poslanci prelomili prezidentské veto a schválili zákon o konflikte záujmov: Babiš bude musieť predať Agrofert

NETKY.SK • 11 Január 2017, 13:16 • 2 min
Českí poslanci prelomili prezidentské veto a schválili zákon o konflikte záujmov: Babiš bude musieť predať Agrofert

PRAHA - Poslanecká snemovňa českého parlamentu 129 hlasmi k 49 prehlasovala dnes veto prezidenta Zemana v prípade novely zákona o konflikte záujmov. Novela, prezývaná "lex Babiš", tak môže nadobudnúť účinnosť, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa českej ústavy je na prehlasovanie prezidentského veta potrebných 101 hlasov. Novela najviditeľnejšie dopadne na ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša. Predseda hnutia ANO  už ohlásil, že sa plánuje zbaviť akcií skupiny Agrofert, ktorú teraz vlastní. Podľa iDNES.cz vládne presvedčenie, že tak urobí prostredníctvom zvereneckého fondu. Litere zákona by tým vyhovel, vplyv na holding by však nestratil.

 

Firmy ministrov podľa novely zákona o konflikte záujmov, ktorú poslanci schválili prvýkrát koncom novembra, nemajú dostávať verejné obstarávania, investičné stimuly a nenárokové dotácie. Zákon tiež členom vlády zakáže vlastniť médiá.

 

Babiš po hlasovaní obvinil premiéra Bohuslava Sobotku, že ho podrazil rovnako, ako podrazil Zemana pri prezidentskej voľbe v roku 2003. Cieľom je podľa neho len to, aby odišiel z politiky. "Takú radosť im ale neurobím," konštatoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies