Užívateľov marihuany nad 65 rokov pribúda, má to riziká, varujú lekári

NETKY.SK • 28 Február 2020, 17:29 • 2 min
Užívateľov marihuany nad 65 rokov pribúda, má to riziká, varujú lekári

Popularita marihuany medzi seniormi celosvetovo rastie. Len v Spojených štátoch sa za posledné roky počet seniorov nad 65 rokov užívajúcich marihuanu zdvojnásobil. Zatiaľ čo niektorí ju fajčia, iní ju pridávajú do jedla, ďalší z nej vyrábajú najrôznejšie tinktúry či masti.

slovakia

left justify in out

Najmä pred fajčením marihuany a jej pridávaním do jedál ale mnohí lekári varujú. Existujú vážne riziká, ktoré by nikto nemal podceňovať.

 

Na pozore by sa mali mať ľudia so srdcovými problémami

Marihuana je medzi seniormi vnímaná ako prírodný liek na všetko. Poradí si podľa mnohých z nich nielen s bolesťou, ale veľmi dobre aj s nespavosťou či s prejavmi mnohých chronických ochorení.

 

Hoci sami lekári niektoré pozitívne účinky marihuany potvrdzujú, a to najmä z pohľadu tlmenia bolesti, zároveň ľudí nabádajú, aby marihuanu nebrali ako všeliek a snažili sa hľadieť aj na riziká spojené s jej užívaním.

 

Dnes už napríklad existujú klinické štúdie, ktoré neodporúčajú užívanie marihuany po srdcovom infarkte. Avšak na pozore by mali byť aj ďalší ľudia so srdcovými problémami.

 

"Ako geriatrik mám obavy predpísať starším ľuďom akýkoľvek liek majúci psychoaktívne účinky kvôli hrozbe závratov a následných pádov. Zároveň mám obavy, ako tieto lieky môžu ovplyvniť celkový zdravotný stav jedinca," vysvetľuje pre CNN profesor Benjamin Han zaoberajúci sa geriatrickou liečbou na NYU Grossman School of Medicine a zároveň spoluautor štúdie zaoberajúcej sa užívaním marihuany u seniorov.

 

img

 

Pozor na kombinácie

Mnohí seniori ale k marihuane pristupujú ako k prírodnej látke, ktorá im nemôže ublížiť. Podceňujú tak predovšetkým jej dávkovanie.

 

"Stretol som sa s príbehmi ľudí, ktorí zjedli celý koláč s marihuanou a potom volali záchrannú službu v domnienke, že umierajú," uviedol Joseph Palamar zaoberajúci sa populačným zdravím.

 

Odborníci navyše seniorov upozorňujú na fakt, že v dnešnej dobe je k dostaniu marihuana s oveľa vyššou koncentráciou THC, než tomu bolo v 60.-70. rokoch minulého storočia. Odhadnúť teda správnu dávku je oveľa zložitejšie.

 

Ďalším problémom je aj bagatelizácia rizík spojených s jej kombináciou s ďalšími liekmi. Napríklad jedna z možných negatívnych interakcií je kombinácia s warfarínom, ktorý niektorí kardiaci užívajú na riedenie krvi.

 

"Marihuana môže zvýšiť účinky warfarínu, a teda aj zvýšiť riziko vykrvácania. Podobné účinky to môže mať aj u ďalších liekov," varuje lekárnička Tracy Mahvanová z University of Wyoming.

 

Marihuana by navyše nemala byť nikdy používaná spoločne s alkoholom, čo je ďalšia vec, ktorú seniori veľmi podceňujú.

 

Ideálnym riešením je konope bez obsahu THC

Kanabidiol (CBD) je nepsychoaktivny kanabinoid obsiahnutý v rastline konope, ktorý stál dlhú dobu v tieni svojho psychoaktivneho a omámenia spôsobujúceho kolegu - tetrahydrokanabinolu (THC).


V posledných rokoch sa však pozornosť vedcov, lekárov aj samotných pacientov obracia práve k CBD, u ktorého výskumy na zvieratách aj prvé klinické pokusy naznačujú, že má významný terapeutický potenciál u rady zdravotných ťažkostí, a to od protizápalového pôsobenia cez neuroprotektívne až po psychiatrické využitie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies