Česká vláda schválila predaj 44-% podielu v ČSA

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 09:06 • 2 min
Česká vláda schválila predaj 44-% podielu v ČSA

PRAHA - Česká vláda súhlasila s predajom 44-% podielu v Českých aerolíniách (ČSA) kórejskej spoločnosti Korean Air. Kórejské aerolínie získajú menšinový podiel za takmer 68 miliónov Kč (2,65 milióna eur), ktoré dostane Český aeroholding. Zmluvu by mali obe strany podpísať 9. apríla. Informoval o tom portál idnes.cz.

slovakia

left justify in out

"Je to dôležitý krok, ktorý umožní rozvoj ČSA i pražského letiska. ČSA sa ocitli v dobrých rukách," uviedol po rokovaní vlády premiér Petr Nečas. Podľa ministra financií Miroslava Kalouska sa podpisom zmluvy zakončí reštrukturalizačný proces, ktorý mal za úlohu zachrániť ČSA. "Odpredaj ČSA na záver reštrukturalizácie bol podmienkou Európskej komisie," podotkol Kalousek a dodal, že 68 miliónov Kč, ktoré Kórejci zaplatia, dostane Český aeroholding.

Podľa Kalouska je najväčším prínosom predaja aeroliniek práve garancia budúceho rozvoja Letiska Václava Havla. Kórejský dopravca má v úmysle vytvoriť z Prahy jeden zo svojich leteckých uzlov v Európe. Zámer počíta aj so zvýšením kapacity ČSA, ktorá by nadväzovala na spoje Korean Air v rámci Európy. Záujemca o stratové ČSA sľubuje rozvoj Letiska Václava Havla Praha ako prestupového bodu a chce posilňovať diaľkovú prepravu ČSA.

Spoločnosť Ernst & Young Valuations nedávno ocenila hodnotu celých ČSA na 148,5 milióna Kč. "V súvislosti s predajom takéhoto veľkého podielu sa dajú logicky očakávať zmeny v manažmente a orgánoch ČSA," myslí si Michal Hrnčíř z advokátskej kancelárie Vilímková, Dudák & Partners.

Dodal, že predajom 44 % akcií štát fakticky stráca možnosť samostatne rozhodovať o zásadných veciach spojených s ČSA. "Napríklad o zvýšení alebo znížení základného imania alebo zmene stanov. Skrátka, o všetkých záležitostiach, na ktoré sa na valnom zhromaždení vyžaduje viac ako len prostá väčšina hlasov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies