Putin a Macron sa zhodli v názoroch: Iránsku jadrovú dohodu terba zachrániť

NETKY.SK • 19 Júl 2019, 7:1 • 2 min
Putin a Macron sa zhodli v názoroch: Iránsku jadrovú dohodu terba zachrániť

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin včera telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, pričom sa zhodli na tom, že záchrana iránskej jadrovej dohody je nevyhnutnosťou.

slovakia

left justify in out

Iránska jadrová dohoda má podľa oboch lídrov veľký význam a snaha o jej zachovanie je mimoriadne dôležitá. Jednak totiž zaisťuje mier na Blízkom východe, na strane druhej zabezpečuje, aby Irán neobchodoval s jadrovými zbraňami.

 

img

 

Putin a Macron sa dotkli aj problematiky mieru na Ukrajine. Zaoberali sa možnosťami, ako by bolo možné konflikt zažehnať. Tak Putin, ako aj Macron však zdieľajú rovnaký postoj – sú pripravení na spoluprácu. Macron tiež dostal pozvanie na budúcoročné oslavy 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, ktoré sa uskutočnia v Moskve.

 

img

 

USA ešte v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Teheránom dosiahli v roku 2015 spoločne s Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ. Týmto pádom USA obnovili sankcie voči Iránu a uvalili embargo na dovoz ropy.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov včera počas návštevy Nemecka povedal, že by bolo chybou obviňovať z vyhrotenej situácie Irán. Dodal, že je veľmi dôležité, aby zvyšné mocnosti, ktoré uzavreli dohodu s Teheránom, dosiahli teraz "spoločnú pozíciu". K tomu podľa jeho slov nedospejú, ak sa bude tvrdiť, že ochrana jadrovej dohody závisí výlučne od Iránu. "Vždy sme dávali jasne najavo, že nerozumieme odstúpeniu Spojených štátov od JCPOA," uviedol jeho nemecký rezortný kolega Heiko Maas. "Očakávame, že Irán bude rešpektovať svoje záväzky (vyplývajúce z tejto dohody) (...) To, čo sa stalo v Teheráne za ostatné dni, je neprijateľné," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona