Manželke drogového bosa "El Chapa" hrozia štyri roky za mrežami

NETKY.SK • 19 November 2021, 10:43 • 2 min
Manželke drogového bosa "El Chapa" hrozia štyri roky za mrežami

WASHINGTON - Emma Coronelová Aispurová sa pred súdom priznala, že obchodovala s drogami a prala špinavé peniaze po tom, ako zatkli jej manžela.

slovakia

left justify in out

Americká prokuratúra požiadala vo štvrtok súd o vynesenie trestu odňatia slobody v trvaní štyroch rokov pre manželku mexického drogového baróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, ktorá priznala vinu z obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Legendárne Chapove tunely

Prokuratúra okrem toho požaduje, aby sa 32-ročná Emma Coronelová Aispurová vzdala 1,5 milióna dolárov, ktoré sú spojené s jej trestnou činnosťou. Coronelová Aispurová v júni priznala vinu v troch bodoch obžalobyzo sprisahania s cieľom obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí a zapojenia sa do finančných záležitostí drogového kartelu Sinaloa.

 

img

 

V rámci dohody o vine a treste sa Coronelová Aispurová tiež priznala, že pôsobila ako prostredníčka medzi Guzmánom a ostatnými členmi kartelu Sinaloa v čase, keď si Guzmán v roku 2014 odpykával trest v mexickom väzení. Guzmán si vďaka tomu dokázal v roku 2015 naplánovať útek z väzenia pri mexickom meste Toluca cez podzemný tunel, ktorý vybudovali členovia kartelu. Rozsudok by si Coronelová Aispurová mala vypočuť 30. novembra.

 

Mohlo by vás zaujímať: Manželka drogového baróna El Chapa sa na súde priznala! V karteli zohrávala dôležitú úlohu

 

Komando sicarios

Emma Coronelová Aispurová sa narodila v USA v metropolitnej oblasti San Francisco Bay Area a má dvojité americko-mexické občianstvo. Zadržali ju vo februári tohto roka na letisku v americkom štáte Virgínia.

 

Guzmána odsúdili na doživotie v roku 2019. Jeho drogový kartel Sinaloa bol počas Guzmánovho 25-ročného vládnutia zodpovedný za prepašovanie obrovského množstva kokaínu a ďalších drog do USA.

 

img

 

Prokuratúra v dokumentoch uvádza, že jeho "armáda sicarios" čiže "nájomných vrahov" mala príkaz uniesť, mučiť a zabiť každého, kto sa mu postaví do cestyGuzmán si svoj trest odpykáva vo väzení určenom pre najnebezpečnejších väzňov v americkom štáte Colorado.

 

Prečítajte si tiež: Mexiko vydalo do USA narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona