Česká ekonomika sa tento rok vyhne poklesu a mierne porastie

NETKY.SK • 30 Január 2012, 08:07 • 2 min
Česká ekonomika sa tento rok vyhne poklesu a mierne porastie

eská ekonomika sa tento rok vyhne poklesu a mierne porastie - Svet Česká ekonomika by mala tento rok mierne rásť a vyhnúť sa poklesu. To umožní vláde, aby škrty vo výdavkoch boli o niečo menšie, uviedol český minister financií Miroslav Kalousek.

slovakia

left justify in out

img

Česká ekonomika by mala tento rok mierne rásť a vyhnúť sa poklesu. To umožní vláde, aby škrty vo výdavkoch boli o niečo menšie, uviedol český minister financií Miroslav Kalousek.
      Ministerstvo vydá svoju novú makroekonomickú prognózu v utorok (31.1.). Vláda potom prehodnotí aktuálne čísla a rozhodne sa, aké úspory sú potrebné na to, aby deficit centrálnej vlády tento rok dosiahol plánovaných 105 miliárd Kč (4,2 miliardy eur).
      Kalousek varoval na začiatku roka, že ekonomika môže klesnúť až o 2 % pre dlhovú krízu eurozóny. Neskôr však uviedol, že šance na to, aby rástla, sa zlepšili. "Zdá sa, že na tom budeme o niečo lepšie, než som sa bál," povedal dnes v televíznej diskusii. "Januárová prognóza ukáže pre rok 2012 takzvanú pozitívnu nulu. To znamená niekoľko desatín percenta nad nulou."
      Podľa Kalouska nový výhľad, ktorý sa ešte dokončuje, znamená, že vláda bude musieť tento rok usporiť len niečo nad 20 miliárd Kč namiesto 30 miliárd Kč, ako predpokladal ešte na začiatku januára. Dodal, že vláda nebude musieť tento rok navrhnúť zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), ako sa o tom uvažovalo.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies