Česi sa stávajú liberálnejšími, podiel odporcov trestu smrti rapídne stúpol

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 06:52 • 2 min
Česi sa stávajú liberálnejšími, podiel odporcov trestu smrti rapídne stúpol

PRAHA - Trest smrti väčšina českej populácie stále podporuje (53 percent), avšak podiel odporcov absolútneho trestu (38 percent) je aktuálne najvyšší za posledných približne 25 rokov.

slovakia

left justify in out

Svedčia o tom výsledky májového prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM). K zrušeniu trestu smrti v bývalom Československu došlo po spoločenských zmenách v roku 1990. Už o dva roky neskôr CVVM začalo s pravidelnými prieskumami, v ktorých zisťuje mieru podpory absolútneho trestu, ako aj podiel jeho odporcov.

 

Kým v roku 1992 bolo proti iba 13 percent a za trest smrti 76 percent oslovených, v tomto roku sa početnosť oboch táborov už značne priblížila. Skôr narodení občania a stúpenci extrémistických politických strán patria zväčša medzi podporovateľov trestu smrti, opak platí napríklad o nábožensky orientovanej časti populácie či o vysokoškolsky vzdelaných občanoch.

 

Dve tretiny stúpencov trestu smrti vidia jeho prínos predovšetkým v zadosťučinení pre obete a pozostalých, zabránení živenia nenapraviteľných zločincov z peňazí daňových poplatníkov a v jeho primeranosti pri najťažších zločinoch.

 

Až takmer tri štvrtiny odporcov absolútneho trestu poukazujú predovšetkým na riziko justičných omylov a možnosť zneužitia trestu smrti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies