Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

NETKY.SK • 4 September 2020, 14:14 • 2 min
Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

MOSKVA - Za zhoršeným zdravotným stavom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, je podľa hlavného toxikológa Omskej oblasti na juhozápade ruskej Sibíri nesprávne stravovanie, stres alebo únava.

slovakia

left justify in out

Navaľnému nenašli v tele žiaden jed, tvrdí toxikológ Alexandr Sabajev. Informovala o tom agentúra Interfax. Ruskí lekári sa tiež nestotožňujú s nemeckými kolegami, že Navaľnyj mohol byť otrávený látkou typu novičok. Toxikológ Sabajev pritom poukazuje na informácie o anamnéze, ktorú ošetrujúcim lekárom poskytli ľudia okolo Navaľneho.

 

Mohol to spôsobiť stres, diéta alebo alkohol

"Údaje z anamnézy... naznačujú, že po dobu piatich až siedmich dní mal Navaľnyj tráviace ťažkosti a problémy s prijímaním potravy. Pacient držal diétu na zníženie telesnej hmotnosti," uviedol Sabajev.

 

Analýzy telesných tekutín, ktoré opozičnému politikovi urobili po prijatí na kliniku v Omsku, vyplýva, že metabolické poruchy sa spustili niekoľko dní pred hospitalizáciou.

 

Túto "situáciu mohol vyvolať stres, prepracovanosť, alkohol, teplé i chladné počasie. Ktorýkoľvek z týchto faktorov mohol viesť k zhoršeniu stavu. Dokonca aj banálne vynechanie raňajok," uviedol Sabajev.

 

Merkelová žiada okamžité vysvetlenie

Nemecko zvažuje, že pre kauzu otráveného Navaľného uvaliť na Rusko nové sankcie. Toxikologické testy urobené v nemeckom vojenskom laboratóriu totiž preukázali, že politika otrávili látkou zo skupiny novičok.

 

Nemecká vláda požaduje od Ruska "okamžité vyjasnenie" okolností otráveného lídra opozície, uviedla agentúra AFP.

 

Súvisiaci článok: EÚ vyzvala Rusko, aby spolupracovalo na vyšetrovaní údajnej otravy Navaľného

 

Situácia okolo odporcu Putinovho režimu vyvolala novú krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom. Na piatok je v tejto veci zvolané aj stretnutie NATO.

 

Navaľnyj je v kóme

Zdravotný stav lídra ruskej opozície Alexeja Navaľneho (44) je stále veľmi vážny. Ako informovala berlínska nemocnica Charité, kde politika liečia, nastalo určité zlepšenie v príznakoch. Lekári ho naďalej udržujú v umelo vyvolanej kóme. 

 

img

 

Navaľného stav sa rapídne zhoršil 20. augusta počas letu z mesta Tomsk do Moskvy. Pre veľké ťažkosti museli v Omsku núdzovo pristáť a okamžite ho hospitalizovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Testy preukázali, že Navaľnyj bol otrávený novičokom

 

Po prijatí na kliniku mu boli urobené testy na prítomnosť jedov v tele vrátane látok známych ako inhibítory cholínesterázy. Sabajev tvrdí, že testy žiadnu prítomnosť toxikologických látok nepotvrdili a jeho orgány nejavili žiadne poškodenie. "Preto môžeme povedať, že v tele pacienta neboli žiadne toxické látky," uviedol Sabajev.

 

Kremeľ má vlastné verzie 

Nemenované zdroje blízke Kremľu už medzičasom prišli s niekoľkými teóriami. Pracuje sa dokonca aj s verziou, že Navaľného otrávili Nemci, alebo sa otrávil sám.

 

Rusko v minulosti odmietlo zodpovednosť za útok novičkom, ktorému bol v roku 2018 v Anglicku vystavený bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Poprelo účasť aj na ďalších podobných incidentoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies