Červený kríž pošle do hlavného mesta Jemenu dve lietadlá s pomocou

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 11:43 • 2 min
Červený kríž pošle do hlavného mesta Jemenu dve lietadlá s pomocou

ŽENEVA - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dúfa, že sa mu podarí priviezť zdravotnícke potreby a lekársky tím do Jemenu po tom, čo konečne dostal povolenie od vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa organizácie Sitara Jabeenová. Červený kríž vyjednával o dodaní nevyhnutnej pomoci do krajiny zmietanej vojenským konfliktom takmer týždeň. "Dostali sme povolenie pre dve lietadlá, jedno pre dodávky pomoci a jedno pre personál," povedala Jabeenová v nedeľu pre agentúru Reuters. Zároveň vyjadrila nádej, že oba stroje pristanú v hlavnom meste Saná už v pondelok. Organizácia však stále čaká na povolenie pre chirurgický tím, ktorý má doviezť loď do prístavu Aden, kde sa stále bojuje.


V Jemene pokračuje letecká kampaň koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá útočí proti postupujúcim šiitským povstalcom. Napriek výzvam koalícia až doteraz nezaručila MVČK bezpečnosť pre jej dve lietadlá a loď, ktoré majú potrebnú pomoc priviezť. Jabeenová preto predtým obvinila koalíciu, ktorá má pod kontrolou jemenský vzdušný priestor a prístavy, že bráni distribúcii humanitárnej pomoci. "Naša pomoc je stále blokovaná," povedala cez víkend Jabeenová s tým, že situácia v Jemene sa zo dňa na deň zhoršuje.


Saudská Arábia a jej spojenci odštartovali letecké útoky proti Húsíovcom pred dvanástimi dňami. Podľa OSN za posledné takmer dva týždne zahynulo v Jemene vyše 500 ľudí a ďalších 1700 utrpelo zranenia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies